Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Flinke toename aantal gebruikers Wmo-hulp in Drechtsteden

Een rolstoel, traplift of hulp in de huishouding: steeds meer mensen krijgen hulpmiddelen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). In Dordrecht steeg dat aantal in een jaar met bijna vijftien procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het eerste halfjaar van 2019 kregen meer dan 8700 Dordtenaren hulp uit de Wmo, tegenover 7600 in de eerste helft van 2018. 

Die stijging is in de hele regio te zien. In Papendrecht nam het aantal mensen met ruim 10 procent toe, in Sliedrecht met 7,5. Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam noteerden een toename van zo’n zes procent. Sinds de invoering van de wet in 2015 is het aantal cliënten alleen maar gestegen. 

Het gaat in deze cijfers om maatwerk, zoals een rolstoel of traplift. Algemene voorzieningen die voor alle inwoners van een gemeente toegankelijk zijn, zoals een buurthuis of maaltijdservice, worden niet meegeteld. Gemiddeld krijgt tweederde van de gebruikers hulpmiddelen, ruim een derde krijgt hulp en ondersteuning in huis. De toename is vooral terug te voeren op die laatste groep, zegt het CBS.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!