Volledig scherm
De parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. © Peter Koster

‘Fietser niet in beeld bij
herinrichting Walburg’

Fietsers worden volstrekt vergeten bij de herinrichting van de omgeving van winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Zelfs eenvoudige maatregelen om fietsdiefstallen te voorkomen ontbreken.

Met die klacht komt de Werkgroep Fietsdiefstallen Zwijndrecht in een brief aan zowel burgemeester en wethouders als de gemeenteraad. In die werkgroep zitten behalve ­eigenaren en winkeliers van Walburg, NS en Fietsersbond ook de politie en gemeente zelf.

Nu de modernisering van winkelcentrum Walburg bijna achter de rug is, heeft de gemeente plannen gemaakt ook de buitenruimte een aantrekkelijker aanzien te geven. De werkgroep sprak daarover herhaaldelijk met het gemeentelijke projectteam, dat die herinrichtingsplannen moest maken.

Aanbevelingen

,,We hebben de herontwikkeling in goede harmonie gesproken. Tot onze spijt moeten wij constateren dat met onze adviezen nauwelijks iets gedaan is. Het nu niet nemen van deze relatief eenvoudige en goedkope preventieve maatregelen zien wij als het missen van een schot voor open doel.’’

Zo had de werkgroep aanbevolen bij elke ingang van het winkelcentrum een omheinde stalling met beveiligingscamera te plaatsen. Ook zou ze naast de huidige bewaakte stalling bij Albert Heijn (die bij Blokker wordt morgen gesloopt) nog bewaakte stallingen willen bij Jumbo en de fietsenzaak. Daarnaast zouden er in de buurt van de ingangen nog meer fietsenrekken (‘fietsnieten’) moeten komen om te voorkomen dat mensen hun rijwielen tegen de gevels parkeren.

Verlichting

Quote

Mensen moeten worden uitgeno­digd om te fietsen

Werkgroep Fietsdiefstallen Zwijndrecht

De werkgroep vroeg verder aandacht voor goede openbare verlichting. Om het fietsgebruik te stimuleren zou de fiets op de parkeerplaats bovendien voorrang op de auto moeten krijgen: ,,Mensen moeten worden uitgenodigd om te fietsen.’’ De gemeente kon nog niet reageren op de kritiek; ze wil die eerst bespreken in het college van burgemeester en wethouders.

Fietsendiefstallen zijn een hardnekkig probleem in Zwijndrecht. Enkele jaren geleden kwamen er camera’s bij het NS-station. Daar nam het aantal diefstallen af, maar het probleem verplaatste zich naar winkelcentrum Walburg. Desondanks is er in de gratis bewaakte fietsenstallingen meestal nog voldoende ruimte beschikbaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!