En wéér ziet FC Dordrecht-doelman Petar Stoskovic de bal achter zich in het net verdwijnen: ditmaal voor de 1-5 van FC Den Bosch-speler Danny Verbeek.
Volledig scherm
En wéér ziet FC Dordrecht-doelman Petar Stoskovic de bal achter zich in het net verdwijnen: ditmaal voor de 1-5 van FC Den Bosch-speler Danny Verbeek. © BSR/SOCCRATES

FC Dordrecht slikt grootste seizoensnederlaag bij reprise: ‘Dit komt heel hard aan’

De herstart van de competitie is voor FC Dordrecht op een complete ontnuchtering uitgedraaid. De formatie van debuterend hoofdtrainer Claudio Braga toonde zich een gulle gastheer bij het periodefeest van FC Den Bosch, dat de Dordtenaren de grootste seizoens- nederlaag toebracht: 2-6.

In de afgelopen seizoenen was FC Dordrecht regelmatig een vervelende en onneembare hobbel voor lijstaanvoerders op het tweede betaald voetbal-niveau van Nederland. Sparta, VVV en Fortuna Sittard beten de tanden stuk op het taaie, soms frivole, maar vooral doelmatige Dordtse verweer.

Voor FC Den Bosch, als lijstaanvoerder op jacht naar de tweede periodetitel, werd het bezoek aan het Riwal Hoogwerkers Stadion in de tweede helft een plezierreisje, een wandeling door het park waarbij nog net niet de rode loper was uitgerold. Defensief rammelde het aan alle kanten bij FC Dordrecht, dat de zwaarste nederlaag van deze voetbaljaargang kreeg aangesmeerd.

Keuzes

Niets bleef er na de pauze meer over van de goede indruk die de thuisploeg in de eerste helft had achtergelaten. Met een positieve spelopvatting, waarbij de Brabanders flink op de huid werden gezeten en er verschillende goede kansen waren gecreëerd, was de 1-1 tussenstand - na een fraaie treffer van Renny Smith - terecht en had FC Dordrecht zich misschien wel enigszins tekort gedaan.

,,Zoals wij uit de kleedkamer kwamen en het in de eerste tien minuten na rust helemaal weggaven, dat kan gewoon niet op dit niveau. Dat was allesbepalend”, baalde trainer Claudio Braga stevig. Braga maakte tegen FC Den Bosch zijn officiële debuut op de bank bij de Dordtse club en had gezorgd voor twee opmerkelijke keuzes. Bryan Janssen, voor de winterstop onbetwist de eerste keus onder de lat, was gepasseerd door Petar Stoskovic. In het 4-3-3-systeem, een duidelijke breuk met de 5-3-2-speelwijze die zijn voorgangers Gérard de Nooijer en huidig assistent Scott Calderwood hadden gehanteerd, was er bovendien een plek in de spits ingeruimd voor de jonge Thomas Schalekamp.

,,Ik heb me laten informeren over de clubcultuur van de laatste jaren en die staat voor gepassioneerd voetbal met pressie in een 4-3-3-samenstelling. Daar wil ik op verder. In zo'n systeem hebben we met Siebe Schets en Thomas Schalekamp momenteel twee spitsen. Dan gun ik het een jongen uit de eigen opleiding”, verklaarde Braga zijn keuze.

Pijnpunten

Schalekamp, in de winterstop voor langere tijd vastgelegd, kon zijn uitverkiezing niet rechtvaardigen, al was Braga juist tevreden over de inbreng van de jongeling. Maar de pijnpunten zaten hem uiteindelijk vooral in de verdedigende organisatie die op cruciale momenten rammelde. De eerste Bossche corner leidde bijvoorbeeld tot de openingstreffer van Vaisanen. De eigen goal van Daniël Breedijk vlak na rust was nog ongelukkig, maar de manier waarop de totaal niet in de wedstrijd zittende Antonio Stankov de 1-3 van Den Bosch inleidde was tranentrekkend.

Daarna ging het in rap tempo van kwaad tot erger voor de thuisploeg, die open huis hield in de laatste linie. Ook Stoskovic speelde zijn aandeel in de Bossche tegendoelpuntengolf, die pas bij 1-6 stokte. Terwijl de supporters en de selectie van trainer Wil Boessen zich al voorbereidden op een periodefeestje, mocht Jeremy Cijntje de uitslag iets draaglijker maken. ,,Dit komt heel hard aan, vooral voor de jongens”, oordeelde Claudio Braga. ,,Maar je moet toch vooral constateren dat het ook een kwestie van kwaliteit is als je ziet hoe wij de treffers incasseren. De uitslag verandert echter wat mij betreft niets aan onze intenties: ik ga niet meteen alles overhoop gooien.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!