Volledig scherm
Leger des Heils aan het Kromhout in Dordrecht. © Rinie Boon

Extra maatregelen tegen overlast daklozenopvang aan Kromhout in Dordrecht

De gemeente Dordrecht en het Leger des Heils nemen extra maatregelen om de overlast van de daklozenopvang aan het Kromhout tegen te gaan.

Volgende week zaterdag verhuist de dagopvang van de Dubbeldamseweg Noord naar het Kromhout, waar ook al de nachtopvang zit. Veel buurtbewoners zijn bang dat de overlast die zij nu al zeggen te ervaren erger wordt.

Zij uitten hun zorgen onder meer tijdens een bewonersbijeenkomst bij het Leger des Heils. Mede naar aanleiding van deze reacties is in overleg met de gemeente een pakket aan maatregelen bedacht om de leefbaarheid in de buurt te waarborgen.

Hangplek

Omwonenden gaven onder meer aan dat de overkapping bij het kantoor aan het Kromhout, waarin vroeger Bureau Jeugdzorg zat, gebruikt wordt als hangplek. De gemeente bekijkt, in overleg met de projectontwikkelaar van het pand, de mogelijkheden om deze ruimte dicht te maken.

Quote

We sluiten een van de twee ingangen ten behoeve van de beveili­ging

Ida Wiersma (Leger des Heils)

Daarnaast wordt een van de twee toegangspoorten naar het terrein van het Leger des Heils afgesloten. Het gaat om de ingang aan het Kasperspad. ,,Op die manier ziet de beveiliger iedereen passeren die in en uit gaat aan het Kromhout’’, zegt woordvoerder Ida Wiersma van het Leger des Heils.

Alleen de bewoners van de 24-uursopvang Herstart - een tussenstap voor daklozen naar zelfstandig wonen of een woonvoorziening - kunnen nog gebruikmaken van de toegangspoort aan het Kasperspad.

Het aantal uren beveiliging wordt opgeschroefd, zodat er toezicht is zolang de dagopvang is geopend, van 10 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds. Eerder was al aangekondigd dat vanaf januari mobiele camera’s komen op het Vrieseplein en het Kromhout.

Verder is het zwerfvuil rondom de daklozenopvang een grote ergernis van omwonenden. Cliënten van het Leger des Heils gaan daarom meerdere keren per week zwerfafval opruimen. Daarnaast wordt om de paar weken een grotere schoonmaakronde gemaakt.

Gependel

De verhuizing van de dagopvang naar het Kromhout staat gepland voor zaterdag 15 december. Daarmee komt een einde aan het gependel tussen de locaties, wat beter is voor de daklozen en de buurt, denken de gemeente en het Leger des Heils. Bovendien is er aan het Kromhout meer ruimte voor activiteiten voor de daklozen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!