Volledig scherm
Broodjeszaken moeten misschien toch weer een exploitatievergunning aanvragen. © Shutterstock

Exploitatievergunning voor startende horecaondernemers weer van stal

Startende horecaondernemers moeten binnenkort misschien toch weer een exploitatievergunning aanvragen voor ze aan de slag mogen. Die werd vijf jaar geleden juist helemaal afgeschaft in de stad.

Dat gebeurde destijds om de regeldruk te beperken, maar burgemeester en wethouders halen de vergunning voor bepaalde branches nu toch weer van stal. Dat gebeurt, omdat de afgelopen jaren gebleken is dat de afschaffing ongewenste effecten heeft opgeleverd.

Zo kan de gemeente sindsdien het woon- en leefklimaat bij een horeca-inrichting niet beschermen, omdat dat niet wordt meegewogen bij de verlening van de drank- en horecavergunning die exploitanten ook moeten afsluiten. ,,Dat is vrijwel onmogelijk uit te leggen aan omwonenden’’, aldus b en w.

Onder de radar

Nieuwe aanvragers die zo'n vergunning niet nodig hebben, omdat ze geen alcohol schenken, blijven daardoor onder de radar. Het gaat bijvoorbeeld om automatieken, broodjeszaken en lunchrooms, ijssalons, koffiebars en dergelijke. Het is een bekend verschijnsel dat die gebruikt kunnen worden om crimineel geld wit te wassen.

De gemeente kan in die gevallen ook niet via de zogeheten Wet Bibob nagaan of de exploitant bijvoorbeeld een criminele achtergrond heeft. In het tegengaan van ondermijning (vermenging van boven- en onderwereld) wordt dit als een belangrijk instrument beschouwd. De burgemeester bepaalt, al dan niet tijdelijk, welke types 'foute' horeca wel en welke 'goede' geen exploitatievergunning dienen aan te vragen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!