De gemeente Alblasserdam vraagt inwoners een melding te doen als zij de eikenprocessierups zien in een boom.
Volledig scherm
De gemeente Alblasserdam vraagt inwoners een melding te doen als zij de eikenprocessierups zien in een boom. © Gemeente Alblasserdam

Eikenprocessierups gespot in een boom? De gemeente Alblasserdam hoort het graag

Wie een eikenprocessierups of een heel nest ziet in een boom in Alblasserdam, kan dit melden aan de gemeente. Alblasserdam doet die oproep om de jeukrups te bestrijden.

De gemeente heeft een kaart op de site geplaatst waarop alle eikenbomen staan die de gemeente in beheer heeft. Hierop is te zien over welke bomen al een melding is gedaan. Wie een nog niet gemeld nest ziet, kan dit doorgeven via fixi.nl.

Boomverzorgers van de gemeente gaan op de melding af. Zien zij een nest, dan markeren ze de boom met rood-wit lint met daarop de afbeelding van de rups. Een gespecialiseerd boomverzorger verwijdert de rupsen en nesten dan snel. Risicovolle locaties, zoals bij speelplaatsen, sportvelden en scholen, komen eerst aan de beurt. 

Piek in juni

Iedere rups draagt zogenoemde brandharen, die zich via de lucht verspreiden en leiden tot gezondheidsklachten. De eerste nesten zullen binnen nu en twee weken verschijnen. De piek van de overlast wordt verwacht in juni.

In april zijn er al maatregelen getroffen in de vorm van nestkasten en insectenhotels voor de natuurlijke vijanden van de rups. De kaart is een nieuw hulpmiddel. Wethouder Peter Verheij: ,,We gebruiken de kaart ook om een beeld te krijgen van waar we volgend jaar nog meer preventieve maatregelen kunnen treffen.”