Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Een op de tien Dordtse kinderen groeit op in armoede

Ruim tien procent van de Dordtse kinderen woont in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. In Zwijndrecht is dat nog hoger met 11 procent van de kinderen. Over het hele land genomen ligt het gemiddelde op 8 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de andere gemeenten in de Drechtsteden is het aantal kinderen dat risico op armoede loopt juist veel lager dan gemiddeld. Met name in Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam, waar iets meer dan drie procent onder de inkomensgrens leeft. In Papendrecht gaat het om zes procent, in Sliedrecht om zeven.

Volgens het CBS is het risico op armoede vijf keer zo hoog in een eenoudergezin. Een kwart van al die gezinnen had een laag inkomen te maken. Voor alleenstaanden ligt de lage-inkomensgrens op een besteedbaar inkomen van 1060 euro per maand, voor een stel op 1460 euro en voor een stel met twee kinderen op 2000 euro per maand.

Subjectief

De term armoederisico wordt gebruikt omdat armoede een subjectief begrip is, legt het CBS uit. ,,De een kan beter uitkomen met een laag inkomen dan de ander.’’

Van de gezinnen met een laag inkomen zegt meer dan de helft niet jaarlijks op vakantie te kunnen. In andere inkomensgroepen is dat tien procent. Ook het regelmatig kopen van nieuwe kleren is voor arme gezinnen lastig.

Het bureau constateert dat de armoede al drie jaar gelijk blijft, ondanks de aanhoudende economische groei. Rotterdam heeft de twijfelachtige eer landelijk koploper te zijn met het hoogste percentage arme gezinnen: ruim 17,5 procent. In het Gelderse Rozendaal was het percentage met 1,6 procent het laagst.

Hoe zit het in jouw gemeente? Bekijk het hieronder op de kaart.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!