Volledig scherm
De Zomerschool Dordrecht ging van start met een knal. © Victor van Breukelen

Driehonderd Dordtse leerlingen naar school, midden in de zomervakantie

Drie, twee, één... De Zomerschool is begonnen! Driehonderd Dordtse leerlingen zitten de komende twee weken op school, in de vakantie.

De vierde editie van de Zomerschool Dordrecht begon met een knal, letterlijk. Voor de gelegenheid liet professor Big Bang Bart wel eens eventjes zien hoe je een raket lanceert, of hoe je met bubbelend gas een ballon kunt opblazen én die dan lekker hard kan laten ontploffen.

,,Hoe heet dat gas?’’, roept de professor over het schoolplein van De Satelliet in Sterrenburg. ,,CO2!’’, gilt de groep kinderen terug. Dat zit er in ieder geval al goed in.

De komende twee weken krijgen zo’n driehonderd kinderen les, op verschillende locaties in Dordrecht. ‘s Morgens staan er taal -en rekenlessen op het programma, ‘s middags is er tijd voor muziek, handvaardigheid, sport of les in de natuur. De lessen worden verzorgd door meer dan vijftig vrijwilligers uit het onderwijs.

De 9-jarige Chloë en haar zusje Emma (7) doen voor het eerst mee aan de Zomerschool. Over de vraag van Professor Bart wie de raket wil lanceren, hoeft Chloë niet lang na te denken. Haar vinger gaat rap in de lucht. ,,Het was superleuk. Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan’’, vertelt ze achteraf trots.

Vriendjes op vakantie

Hun ouders kwamen de zusjes maandagmorgen brengen. Nadat ze allebei in een rood Zomerschool T-shirt zijn gehesen en een bidon hebben gekregen, gaat Chloë naar de groep met oudere kinderen, en haar zusje naar de groep waar kinderen uit groep 3, 4 en 5 bij elkaar zitten. Met in totaal vier kinderen thuis, is het fijn dat twee van hen nu de laatste twee weken nog even iets anders kunnen doen.

,,Veel vriendjes zijn nog op vakantie, dus dan is dit ideaal. En Chloë heeft een kleine taalachterstand, dus wellicht helpt dit een beetje’’, vertelt haar moeder Debbie van Smaalen. ,,Vanmorgen was ze nog een beetje bozig en had ze er geen zin in dat ze in de vakantie naar school moest. Maar als je dan ziet dat ze net al enthousiast mee stond te doen bij de raketlancering, vindt ze het eigenlijk gewoon hartstikke leuk’’, vult vader Matthew Allart haar aan.

,,We zien ook veel leerlingen die het gewoon een beetje spannend vinden om weer naar school te gaan, of kinderen die nieuwe vriendjes willen maken. Daar is de Zomerschool ook gewoon voor bedoeld’’, vertelt projectleider Josien Peelen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in