Een aantal winkeliers in de Vriesestraat heeft al besloten de deuren te sluiten.
Volledig scherm
Een aantal winkeliers in de Vriesestraat heeft al besloten de deuren te sluiten. © Dordrecht

Dordtse winkeliers nemen zekere voor onzekere en sluiten alvast de deuren: ‘Denk aan de veiligheid’

Een aantal Dordtse winkeliers sluit vandaag de deuren, als ze dat al niet eerder gedaan hadden. ,,Het is belangrijk om nu onze verantwoordelijkheid te nemen en het coronavirus niet verder te laten verspreiden’’, zegt Francis de Mik van Lades Smaakvol. 

De Mik heeft een winkel op de Vriesestraat en besloot gisteren al haar deuren dicht te houden. ,,Ik had zaterdag een stel Belgen in de winkel. En het ging opeens zo tegen mijn gevoel in.’’ En dus blijft ze de komende weken dicht, nog voordat de overheid een sluiting verplicht oplegt zoals gisteren gebeurde bij onder meer de horeca. Ze staat in nauw contact met andere winkeliers in het centrum van Dordrecht. ,,De tendens bij veel collega's is nu om alvast dicht te gaan zie ik.’’

Geen makkelijk besluit, zeker gezien het de tijd is voor veel winkeliers waarin ze hun inkopen doen. De Mik: ,,Ik ben wel een aantal weken omzet kwijt. Maar tegelijkertijd: iedereen heeft hetzelfde probleem. Zolang we goed met elkaar blijven communiceren, valt er vast wel een mouw aan te passen. En ik heb nu tijd om mijn winkel te schilderen en de webshop eens goed te gaan vullen’’, zo bekijkt de Dordtse onderneemster het van de positieve kant.

Niet te verantwoorden

Ook haar ‘overburen’ van Juffrouw Pollewop besloten gisteravond al voorlopig dicht te blijven. ‘We kunnen het niet naar onszelf, onze lieve werkneemsters en jullie verantwoorden om open te blijven’, zo liet de zaak weten. De eigenaren zijn wel van plan om twee keer per week, op de fiets, pakketjes te gaan bezorgen bij hun Dordtse klanten.

Mark Habets, van Habets Herenmode, ontvangt alleen nog klanten op afspraak en één klant tegelijkertijd in zijn zaak. ,,We moeten hier niet te licht over denken. Als je kijkt naar de situatie in Italië, dan moeten we juist nu heel voorzichtig zijn. Natuurlijk, we zijn allemaal ondernemers. Maar we moeten nu, voor ons allemaal, echt aan de veiligheid denken.’’