Volledig scherm
Het Leger des Heils aan het Kromhout in Dordrecht.

Dordtse politici over verhuizing Leger des Heils: 'College heeft wat uit te leggen'

Dordtse raadsleden zijn kritisch op het college, dat al sinds 2016 wist van een mogelijke verhuizing van het Leger des Heils naar het Kromhout.

,,Stuitend dat dit college de gemeenteraad heeft voorgelogen tijdens de raadsvergadering van december'', zegt PvdA'er Cor van Verk. Wethouder Peter Heijkoop zei toen tijdens een raadsvergadering dat hij ergens 'begin dit jaar' (2018) wist van de verhuizing. Collega Piet Sleeking sprak in diezelfde bijeenkomst van juni 2018.

Van Verk: ,,Nu blijkt dat het al veel langer geleden is. Het college heeft de gemeenteraad niet actief geïnformeerd, terwijl dat toch verplicht is. Dat is op zijn minst afkeurenswaardig.'' Hij wil niet vooruitlopen op eventuele consequenties.

Het Leger des Heils verplaatste in december de dagopvang van de Dubbeldamseweg-Zuid naar het Kromhout, waar de nachtopvang al gevestigd was.

Feitenrelaas

In het opgestelde feitenrelaas, waar de gemeenteraad op aandrong, blijkt nu dat het college al in april 2016 op de hoogte was van de mogelijke verhuizing. Omwonenden van het Kromhout hoorden pas afgelopen oktober van dit plan. ,,Dat had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren'', vindt Kitty Kruger (GroenLinks). ,,Wat heeft Sleeking belet om in een veel eerder stadium te zeggen dat het Leger een andere plek zou krijgen? Dit is onacceptabel. Soms kan er best een reden zijn om iets niet te vertellen, maar die kan ik in dit geval niet verzinnen. Het college heeft wat uit te leggen.''

Kevin Noels (D66) is ook benieuwd naar de uitleg. ,,Het lijkt erop dat bewust informatie is achtergehouden. Dat kan gewoon niet. Echt schandalig. We zitten niet op de lijn dat er iemand moet sneuvelen, maar het college moet op zijn minst 'sorry' zeggen en inzien dat dit fout was. Dit werkt alleen maar contraproductief.'

Quote

Het is belache­lijk dat wij hier niet bij betrokken zijn

Ronald van Genderen

De beheergroep reageerde eerder deze week ook geschokt. ,,Hier was ons tot nu toe niets van bekend. Het is belachelijk dat we hier als commissie niet bij betrokken zijn. We voeren heel open gesprekken, maar dit is twee jaar voor ons verzwegen'', aldus voorzitter Ronald van Genderen.

Coalitie is ook kritisch

Ook coalitiepartijen stellen zich kritisch op. ,,Dit is verbazingwekkend en op zijn zachtst gezegd bijzonder dat dit niet wordt herinnerd'', zegt Marc Merx (VVD). ,,Dit had natuurlijk heel anders gemoeten'', meent Wim van der Kruijff (CDA). ,,Ik ben het helemaal eens met de eigen conclusie van het college dat dit eerder gecommuniceerd had moeten worden.''

Het college schrijft in het feitenrelaas de info bewust onder de pet te hebben gehouden, omdat er toen meer varianten op tafel lagen. David Schalken (Beter Voor Dordt) kan die redenering volgen. ,,Daar komt nog bij dat het geen plan van de gemeente was, maar van het Leger. Die moest dat dus communiceren. Maar als de gemeenteraad ernaar vraagt, moet je natuurlijk het goede antwoord geven.'' De gemeenteraad gaat op dinsdag 16 april in debat.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!