Het Dordrechts Museum heeft in 2019 90.000 bezoekers getrokken.
Volledig scherm
Het Dordrechts Museum heeft in 2019 90.000 bezoekers getrokken. © Victor van Breukelen

Dordtse musea zien bezoekersaantallen teruglopen: ‘Geen grote klapper gehad’

Het Dordrechts Museum, Huis van Gijn en Het Hof van Nederland hebben in 2019 alle drie minder bezoekers getrokken dan het jaar ervoor. ,,We hebben geen grote klapper gehad vorig jaar”, zo verklaart Gertjan Schouten van de musea de daling.

Zelf spreekt het Dordrechts Museum van een goed jaar. Schouten: ,,Je kijkt natuurlijk altijd naar wat je kunt verwachten in een jaar. Er zat dit keer geen kaskraker tussen, dat zie je terug in de cijfers.” Alles bij elkaar opgeteld noteren de musea samen een daling van iets meer dan 10 procent.

Het Dordrechts Museum kwam vorig jaar niet boven de grens van 100.000 bezoekers uit, maar bleef steken op 90.000. In 2018 wist het grootste museum van de stad nog 104.000 mensen te trekken.

Daling

Ook de twee andere locaties, Museum Huis van Gijn aan de Nieuwe Haven en Het Hof van Nederland zien een lichte daling. Eerstgenoemde zakte van 28.500 naar 27.000 bezoekers en het museum aan het Hof daalde van 0ngeveer 20.000 naar 19.000. Die daling valt deels te verklaren door het afgelasten van de kerstmarkt in december, weet Schouten. ,,Dat merkten we vooral in Huis van Gijn, dat kan zomaar 1000 mensen schelen.”

Welk deel van de museumbezoekers betaalde en welke mensen gratis naar binnen gingen, bijvoorbeeld kinderen en jongeren via scholen, is niet bekend. ,,We kijken naar de totaalcijfers.”

De drie Dordtse musea moeten de komende jaren een behoorlijke slag gaan maken. In de nieuwe cultuurnota, die eind vorig jaar gepresenteerd werd, staat dat de gemeente Dordrecht toe wil naar structureel 210.000 bezoekers per jaar in totaal. Dat doel wil ze binnen vijf jaar behalen. Daarvoor moet extra budget worden vrijgemaakt voor de programmering bij de drie locaties.

Extra geld

Op dit moment ontvangen de musea jaarlijks ongeveer 750.000 euro om de programmering rond te krijgen. Dat zou echter al jaren ontoereikend zijn. ‘Met extra geld groeit de mogelijkheid voor het Dordrechts Museum om jaarlijks minimaal één landelijk interessante tentoonstelling te organiseren en het aantal bezoekers te laten toenemen’, zo valt er te lezen in de nota.

210.000 bezoekers per jaar is haalbaar volgens Schouten. ,,Maar dan moeten we wel echt goed naar de programmering gaan kijken en in gaan zetten op grote tentoonstellingen.”

Voor 2020 zit dat alvast goed: het museum verwacht veel van In het licht van Cuyp, waar niet alleen werken van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp te zien zullen zijn, maar ook van de beroemde Engelse landschapsschilders Turner, Gainsborough en Constable. Deze tentoonstelling is vanaf eind september te zien, tot en met maart 2021.