Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid.
Volledig scherm
Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid. © ANP XTRA

Dordtse inbreker (44) slaat toe na ruzie met vader: ‘Ik ben geen crimineel’

De 44-jarige Dordtenaar P.D. was vorig jaar zo boos op zijn vader dat die hem geen extra geld wilde toestoppen, dat hij ging inbreken. Voor de Dordtse rechtbank werd gisteren acht maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de man, die met een persoonlijkheidsstoornis kampt.

D. was in het verleden herhaaldelijk met justitie in aanraking geweest, maar het ging inmiddels al jaren goed. Zijn huisgenoot houdt een oogje in het zeil, net als zijn vader van wie hij een 'afgemeten' bedrag aan zakgeld krijgt om van te leven. Daarover kregen de twee ruzie, want pa wilde niets extra's toeschuiven.

Precies op die dag had hij zijn medicijnen niet ingenomen, vertelde D. gisteren aan de rechtbank. Hij ging een woning aan de Houtenend binnen en haalde daar onder meer een tas met camera's en een fiets weg, net als een aantal bankpasjes.

Quote

Ik ben geen crimineel, maar wel het zwarte schaap van de familie

Verstopt

Daarmee betaalde hij dezelfde nacht nog contactloos bij twee benzinestations, die hem haarfijn filmden. Ook bij de woning werd hij op beeld vastgelegd. Bij een andere woning zou hij naar binnen zijn gegaan, maar niets hebben weggenomen. D. bekende alles. Waar de buit is gebleven is niet duidelijk. D. beweert die in de bosjes te hebben verstopt, waarna de spullen de volgende dag waren verdwenen.

,,Het is niet de bedoeling dat ik zo verder ga met mijn leven en andere mensen lastigval'', klonk het schuldbewust. ,,Ik heb heel veel spijt. Sluit me niet op in de gevangenis. Dat is een leerschool voor criminelen. Ik ben geen crimineel, maar wel het zwarte schaap van de familie.''

Na afloop van de zitting bood pa excuses aan aan het slachtoffer, dat ook in de zaal was. ,,U kunt er ook niets aan doen'', stamelde die verbaasd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!