Myriam Hendrickx van Rutte Distillateurs in Dordrecht.
Volledig scherm
Myriam Hendrickx van Rutte Distillateurs in Dordrecht. © Joost Hoving

Dordtse huisartsen voor hun gezondheid naar befaamde jenever-destillateur

Zo’n vijftien Dordtse huisartsen zijn voor hun gezondheid naar de befaamde Dordtse jeneverdestillateur Rutte geweest. Het bedrijf voorzag hen van een partij alcohol voor ontsmettingsdoeleinden. 

,,Wij hebben alcohol genoeg, terwijl er in de gezondheidszorg een tekort heerst. We bedachten ons dat dat echt niet kon’’, vertelt directeur Myriam Hendrickx van de ambachtelijke destillateur. Voor de afwisseling werd daarom een keer geen smakelijk recept bedacht. De alcohol werd aangelegd met 30 procent water, omdat de ontsmettende werking dan optimaal is. Bovendien werd een beetje glycerol toegevoegd, zodat het reinigende goedje zachter is voor de handen.

Zelf zwaar getroffen

Rutte wordt zelf zwaar getroffen door de coronacrisis. De winkel en de proefkamer aan de Vriesestraat zijn al vanaf het begin dicht. De drank is alleen nog verkrijgbaar bij de slijterijen. ,,In de Proefkamer hebben we anders 30 mensen in een kleine ruimte. Ook toen bijeenkomsten met 100 mensen nog toegestaan waren, was dat geen doen meer’’, vertelt Hendricks. De productie gaat wel gewoon door. 

Ze hoopt de draad weer op te pakken door de winkel in ieder geval op donderdag, vrijdag en zaterdag van twaalf tot vier te openen. Wie online bestelt kan ook op andere tijdstippen terecht. Omdat de winkel klein is, mag er maar één klant tegelijk naar binnen en is er een pinautomaat op afstand van het personeel. Bovendien is het niet langer gewenst dat klanten zelf flessen uit de schappen pakken.