De albumhoes van Het Gezelschap. Aan tafel, in het midden, nachtburgemeester Juno.
Volledig scherm
De albumhoes van Het Gezelschap. Aan tafel, in het midden, nachtburgemeester Juno. © Het Gezelschap

Dordtse formatie Het Gezelschap trapt twee keer af met debuutalbum

Mondige mannen met een voorliefde voor het gesproken en 'geschreeuwde woord'. Zo staan de mannen van Het Gezelschap bekend. De overwegend Dordtse formatie presenteert zaterdag in Bibelot haar eerste plaat, met als toepasselijke naam: De Plaat.

Het debuutalbum laat zich volgens bandlid en nachtburgemeester van Dordrecht, Juno Rissema, niet vangen in één muzieksoort. ,,Er komt van alles aan bod. De rode draad is hiphop, jazz, funk, soul... Maar er zit zelfs een soort metal-track tussen.”

Rissema geeft aan dat de band zich dan ook niet op één specifieke doelgroep richt. ,,Je kan beter vragen wie er níet tot onze doelgroep behoort. Dan zou ik zeggen: niemand! De releaseparty is dan ook bedoeld voor echt iedereen die zin heeft in een goede tijd en die diversiteit wil ervaren.”

Rotown

Het Gezelschap bestaat naast Rissema uit drie andere Dordtse mannen: Diggy Rast (bekend van BrandWerk), Deon van Ooijen, Kevin Stam en één rasechte Rotterdammer: Jordy Dijkshoorn (bekend van De Likt). Daarom trappen de mannen de release-tour twee keer af. Vrijdagavond in Rotown in Rotterdam en zaterdagavond in Bibelot in Dordt. ,,Ik heb vooral heel veel zin in zaterdagavond’’, zegt Rissema.

,,Op vrijdag moeten we ons naderhand nog een beetje inhouden, aangezien we de volgende avond de andere show hebben. Zaterdag houden we een afterparty in Café de Vrijheid. Dan zal er wel een hoop ontlading vrijkomen.”

Tour

Na de dubbele aftrap volgt een tour door Nederland. Rissema laat weten er mentaal en fysiek helemaal klaar voor te zijn. ,,Ik heb laatst mijn baan als barbier opgezegd om me volledig op de band te richten. Dat betekent dat ik behalve schrijfsessies en- oefeningen ook tijd heb om goed voor mezelf te zorgen. Ik ontbijt tegenwoordig weer fatsoenlijk en doe zelfs aan yoga. Ik kan vrijdag fris en fruitig van start.”

Een voorproefje in de vorm van een eerste track - met eveneens de naam Het Gezelschap - is al te beluisteren en te zien op Spotify en YouTube.

  1. Gigantische muurschildering op De Gravenhorst: ‘Het wordt een uitdaging’
    PREMIUM

    Giganti­sche muurschil­de­ring op De Graven­horst: ‘Het wordt een uitdaging’

    Een reusachtige muurschildering van 11 bij 9 meter met daarop twee kinderen die door een sleutelgat kijken naar een foto uit 1903. Daarmee wordt volgende maand de kopgevel van wooncomplex De Gravenhorst in Dordrecht versierd. Het is het slotstuk van de ingrijpende renovatie van het gebouw, maar voor restauratieschilder Inge Modderkolk de eerste buitenmuurschildering van dit formaat. ,,Het wordt een uitdaging’’, vertelt ze.