Volledig scherm
De SP stelde voor om alle containers in Dordrecht vrij toegankelijk te maken om met name het afvalprobleem in Crabbehof tegen te gaan. © Rinie Boon

Dordts college ziet niets in SP-plan om containers vrij toegankelijk te maken

De ondergrondse containers in Dordrecht blijven alleen toegankelijk voor mensen met een pasje om vuilnis weg te gooien. De SP stelde voor alle containers vrij toegankelijk te maken om met name het afvalprobleem in Crabbehof tegen te gaan.  

Dat plan gaat niet door als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. ,,Met de afvalpas wordt misbruik van bijvoorbeeld bedrijfsafval tegengegaan. En in de praktijk blijkt dat bij containers met een toegangspas ook minder vaak grofvuil wordt neergezet”, aldus het college in schriftelijke antwoorden op vragen die de SP gesteld heeft. 

De partij ergert zich aan vuilniszakken die naast ondergrondse containers worden gezet, omdat ze vol zitten of niet open gaan door een technische storing. Volgens de gemeente gaat het in de meeste gevallen om het laatste: ,,Een volle container komt niet vaak voor.”

De SP droeg aan dat Rotterdam er wel voor heeft gekozen alle ondergrondse containers vrij toegankelijk te maken. Maar volgens het college heeft die stad een nog groter probleem met afval naast de containers dan Dordrecht en wordt daar nu cameratoezicht ingezet. Een soortgelijke proef in Zwijndrecht leidde alleen maar tot meer problemen. ,,Met de overgang naar containers met toegangscontrole, gecombineerd met een handhavingstraject, hebben we de hoeveelheid bijplaatsingen sterk kunnen reduceren, ook in Crabbehof”, meent de gemeente. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!