Volledig scherm
Vrijdag sloeg op de Merwedestraat nog een auto over de kop. © ETIENNE BUSINK

Dordt zint op maatregelen voor veiliger Merwedestraat

De gemeente Dordrecht studeert op mogelijkheden om de Merwedestraat in de stad veiliger te maken. In het najaar komen burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad met een voorstel. Maar het blijven, ondanks een proefballonnetje van Beter Voor Dordt, hoe dan ook twee rijstroken.

De straat ligt al langer onder vuur van buurtbewoners, omdat er volgens hen structureel te hard wordt gereden.Nadat vorig jaar een fors ongeluk gebeurde, zijn ze een burgerinitiatief begonnen. Daarin wordt aangedrongen op betere handhaving van de maximumsnelheid. Vorige week sloeg er nog een auto over de kop.

Wethouder Rik van der Linden gaat de komende maanden op aanderingen van de gemeenteraad aan de slag om één van de belangrijkste verkeersaders in de stad veiliger te maken. Door die maatregelen zou de gemiddelde snelheid omlaag moeten gaan. ,,Maar we gaan er natuurlijk niet opnieuw graven en scheppen’’, aldus de wethouder.

Miljoenen

Beter Voor Dordt opperde twee weken geleden om één van de twee rijbanen van de Merwedestraat af te sluiten om zo de snelheid eruit te halen. Dat leverde vooral hoongelach op, omdat de straat twee jaar geleden net voor miljoenen euro’s is opgeknapt.

,,Maar met een pot verf kun je al heel veel’’, zegt Van der Linden. Zo wordt overwogen om een extra zebrapad aan te leggen. Nu is alleen bij de twee supermarkten Ook door andere belijning (smallere rijstroken en/of doorgetrokken strepen) op het wegdek hoopt Van der Linden de snelheid op het traject te verlagen. Verder wordt nagedacht om één van de stroken alleen te bestemmen voor bussen. Op de Oranjelaan (in het verlengde van de Merwedestraat) zouden soortgelijke maatregelen genomen moeten worden.

Quote

Met een pot verf kun je al heel veel

Wethouder Rik van der Linden

Verkeerslichten

Er komen in ieder geval geen extra verkeerslichten. Dat kost volgens Van der Linden tonnen en dat geld is er niet. ,,Dit najaar komen we met een overzicht van wat we allemaal zouden kunnen doen.’’ Onduidelijk is nog welk bedrag daarmee gemoeid is.

Dordt had eigenlijk ingezet op een flitspaal, maar daarvoor gebeuren volgens het Openbaar Ministerie te weinig ongelukken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!