Volledig scherm
Minister Ingrid van Engelshoven (links) nam het eerste exemplaar van de nieuwe vlag in ontvangst.

Dordrecht Pride onthult variant op regenboogvlag in De Grote Kerk

In de Grote Kerk in Dordrecht is vanmiddag een nieuwe vlag gepresenteerd, waarmee kerken kunnen laten zien dat lhbti’ers welkom zijn. Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Dordrecht Pride zocht naar een manier om christelijke lhtbi’ers het gevoel te geven dat ze zichzelf kunnen zijn binnen het geloof. Aanvankelijk was het de bedoeling dat kerkleiders tijdens het congres van vandaag een verdrag zouden ondertekenen, maar daar zag de organisatie na de commotie rondom de Nashville-verklaring vanaf.

In plaats daarvan werd het dus een vlag. Kerken kunnen de vlag, speciaal ontworpen voor de roze Ode aan de Synode, ophangen om te laten zien dat lhbti’ers er welkom en veilig zijn. Met het nieuwe ontwerp komt Dordrecht Pride tegemoet aan gelovigen die moeite hebben met de regenboog als symbool voor de acceptatie van homo’s en lesbiennes, waar het ook al een symbool is voor Gods trouw.

Inspiratie uit de Bijbel 

De ontwerpster van de nieuwe vlag liet zich inspireren door een bijbeltekst (1 Korintiërs 12). De drie figuren op de vlag symboliseren (familie)leden die elkaar nodig hebben, zoals het lichaam alle verschillende ledematen nodig heeft om te kunnen functioneren. En: ‘Als één lid lijdt, lijden ze allemaal.’

,,Vierhonderd jaar na de Synode van Dordrecht is tolerantie nog steeds niet vanzelfsprekend’’, zei minister Van Engelshoven in haar speech, voordat ze het eerste exemplaar in ontvangst nam.

Tijdens een rondetafelgesprek, waarbij onder meer ‘Nashvilledominee’ Kieviet aanschoof, werd geprobeerd nader tot elkaar te komen. ,,We hebben gehoord hoe er door sommige kerken nog lastig wordt omgegaan met lhbti-identiteit’’, zegt Lennart Lenskens van Dordrecht Pride. ,,Door samen in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren is er weer een stapje gemaakt en daar zijn we best trots op.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!