Volledig scherm
Omwonenden en bijna alle natuur- en milieuorganisaties uit de stad hadden bezwaar gemaakt tegen het kappen van de boom. © John Lazaroms/AD

Dordrecht mag moerascipres nog niet kappen

De honderd jaar oude moerascipres aan de Sluisweg in Dordrecht mag voorlopig nog niet gekapt worden. Omwonenden en bijna alle natuur- en milieuorganisaties uit de stad hadden hier bezwaar tegen gemaakt.

Volgens de bezwaarschriftencommissie heeft het college van b en w de kapvergunning niet goed gemotiveerd. Op het beoordelingsformulier dat stadsbeheer hiervoor hanteert, kreeg de waarde van de boom geen punten, terwijl de mogelijke overlast en het maatschappelijke belang van de bouw van woningen wel veel punten kregen. Daardoor lijkt het belang van kappen groter dan van behouden. 

Het college krijgt twee weken de tijd om die fout te herstellen. ,,Het is een klein succesje, maar we zijn er nog niet’’, zegt bezwaarmaakster Elly van Duinen. ,,De kapvergunning is verleend op foutieve gronden. Ik ben benieuwd hoe het college dit wil herstellen en hoe dit afloopt. Als de boom mag blijven staan, gaan we een feestje vieren.’’

De boom moet wijken omdat de vervuilde bodem anders niet gesaneerd kan worden. Zowel bewoners als natuurorganisaties en GroenLinks twijfelen hieraan omdat er tussen de wortels nauwelijks vervuiling zit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!