Volledig scherm
Een man zit op het toilet. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Dordrecht maakt reuzensprong op ranglijst toiletvriendelijke gemeenten

Dordrecht maakt een reuzensprong op de ranglijst van meest toiletvriendelijke gemeenten van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). De stad staat nu op de elfde plaats. Vorig jaar moest nog genoegen genomen worden met plaats 43.

De ranglijst laat zien in welke gemeenten de meeste openbare toiletten te vinden zijn en wordt aangevoerd door Alkmaar, gevolgd door Amersfoort en Leeuwarden. De lijst is samengesteld in samenwerking met de app HogeNood, waarop te zien is waar openbare toiletten te vinden zijn. De vijftig grootste gemeenten van het land zijn onderzocht.

Dordrecht heeft zo’n grote sprong gemaakt op de lijst, omdat volgens de MLDS het aantal openbare toiletten in de stad tweeëneenhalf keer zo groot is geworden in de afgelopen twaalf maanden. Vorig jaar was er per 5933 inwoners één toilet, nu per 2382 Dordtenaren.

Er werden dertig locaties aan de database van MLDS toegevoegd. Dat zijn allemaal toiletten bij horecaondernemers en in winkels. Die zijn het afgelopen jaar actief benaderd met de vraag of ze zich willen aansluiten bij de app.

Openbare toiletten

In de Dordtse gemeenteraad pleit GroenLinks al jaren voor een openbaar toilet ergens in het centrum, zodat mensen niet aangewezen zijn op behulpzame winkeliers of kroegbazen. Dat is er tot op heden vanwege de kosten nog altijd niet van gekomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!