Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Digitaal huishoudboekje moet ‘geldstress’ bij Dordtenaren voorkomen

Dordrecht gaat misschien meedoen aan de proef met een digitaal huishoudboekje. Dat zegt wethouder Peter Heijkoop op vragen van de VVD.

Doel daarvan is om mensen die moeite hebben om rond te komen daarbij te helpen en te voorkomen dat zij zware schulden maken. Zo moet ‘geldstress’ voorkomen worden. In onder meer Utrecht is het systeem al operationeel.

Driehonderd inwoners van die stad worden geholpen met het beheren van hun geld. Den Haag mikt met het zogeheten ‘Vaste Lasten Pakket’ zelfs op vijfduizend deelnemers.

Vaste lasten

In de proef worden vaste lasten voor de deelnemers betaald, nadat hun inkomsten bij de gemeente zijn binnengekomen. Op een website en in een app kunnen ze het overzicht van hun financiën steeds inzien.Het bedrag dat daarna overblijft, krijgen de deelnemers als leefgeld vervolgens op hun bankrekening gestort.

De VVD ziet in de proef een goede manier om mensen te helpen hun financiën te regelen. Heijkoop noemde het deze week ‘een oplossing die interessant lijkt’ en zegde toe te gaan onderzoeken of Dordrecht zich kan aansluiten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!