Deze mensen in de Drechtsteden hebben een lintje gekregen
LINTJESREGEN 2019Tien Dordtenaren werden vrijdagochtend ten overstaan van hun familie en vrienden benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Uit handen van burgemeester Wouter Kolff kregen vijf vrouwen en vijf mannen deze koninklijke onderscheiding opgespeld. Helemaal soepel verliep dat niet bij iedereen. ,,Meneer Den Houter had een pittig jasje aan’’, zei Kolff toen het bij één van de tien wat langer duurde.
Met persoonlijke woorden sprak hij de tien Dordtenaren toe. Eén van hen voelde zich op dat moment ‘echt een ster’. Tijdens zijn speech voorafgaand aan de uitreiking sprak Kolff zijn bewondering uit voor de vrijwilligers. ,,Dit zijn allemaal mensen die zich belangeloos en vrijwillig inzetten om de stad mooier te maken, verder te helpen. Zij zijn van onschatbare waarde. De meesten vinden het heel gewoon wat zij doen en weten altijd wel iemand anders aan te wijzen om in het zonnetje te zetten, maar zij verdienen het gewoon echt.’’
Alle gedecoreerden werden met een smoes naar Schouwburg Kunstmin gelokt. ,,Ze zijn dus ook een beetje in shock’’, weet de burgemeester te vertellen. Een dansvoorstelling, treinententoonstelling, afspraak met een dirigent, interview met een journalist, grootse afsluiting van een schoolproject van een kleindochter: de tien gelukkigen trapten overal in.
Meneer en mevrouw Den Houter wisten dat ze naar de lintjesregen zouden gaan, alleen waren ze ervan overtuigd dat niet zij, maar hun dochter onderscheiden zou worden vanwege haar inzet bij haar muziekvereniging. ,,We hadden echt geen flauw benul. Toen we hier binnenstapten, hadden we het pas door’’, aldus meneer Den Houter. Zijn vrouw: ,,Ik sta te trillen op mijn benen. Geweldig dat we hier dan ook nog eens samen kunnen staan.’’
In het verspreidingsgebied van AD De Dordtenaar (Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) hebben 59 mensen een lintje gekregen. Een overzicht per gemeente.
De lintjesregen gaat onder de foto verder.
Alblasserdam
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Riksien Hermanna van Ommen-Spiegelaar (56) is sinds 1998 pleegouder. Zij en haar man hebben in totaal acht pleegkinderen (met gedragsproblemen) langdurig opgevangen, van wie er nu nog zes bij hen wonen.
De heer Johannes Wilhemus van Ommen (60) werkt als controleur/rechercheur/behandelaar bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Sinds 1998 is hij pleegouder, samen met zijn vrouw (hierboven genoemd).
De heer Teunis de Gelder (64) heeft hij zich van 1980 tot 2018 ingezet voor de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard als voorzitter/penningmeester en adviseur. Onder zijn leiding is de organisatiestructuur verbeterd en heeft de vereniging een eigen gebouw betrokken.
De heer Daniël Wilhelmus Antonius van Leeuwen (51) is sinds 2000 voorzitter van de zwem en poloclub Wiekslag in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. In deze rol heeft hij zich ingezet voor de totstandkoming van het nieuwe zwembad Blokweer. Bovendien geeft hij zwemles en zet hij zich in voor de sponsorwerving en het organiseren van activiteiten.
De heer Jan Johan Gerard Lok (68) heeft zich vanaf de vroege jaren 80 als vrijwilliger ingezet voor uiteenlopende verenigingen en organisaties. Zo was hij van 1982 tot 1986 vrijwilliger bij de Stichting Alblasserdamse Gemeenschap (SAG) en de Stichting Anders dan Anders (ADA).
De heer Erik Johannes van Loon (56) heeft zich van 1999 tot 2016 ingezet voor de Speeltuin Vereniging Kinderdijk. Van 2001 tot 2016 was hij voorzitter van deze vereniging. In de periode 2007 tot 2012 was hij secretaris en voorzitter van ROWA, de voorganger van de Stichting Welzijn Alblasserdam.
De heer Marinus Vogel (79) zet zich sinds 1982 in als vrijwilliger voor de voetbalvereniging Alblasserdam. Sinds 1990 is de heer Vogel ook actief voor de Alblasserdamse IJsclub. Bovendien is de heer Vogel bestuurslid en vrijwilliger bij het zangkoor De Klinkers en lid van de reiscommissie van het koor Omnia Cum Deo.
De heer Arie van der Wiel (75) was van 1971 tot 1975 diaken en van 1978 tot 2011 ouderling van de gereformeerde kerk vrijgemaakt Alblasserdam. Van 1975 tot 1983 was de heer Van der Wiel korporaal bij het Korps Nationale Reserve. Sinds 2011 maakt hij deel uit van een netwerk van vrijwilligers van de TU Kampen.
Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De heer Abraham Belder (66) onderzoekt en beschrijft sinds 1972 de maritieme geschiedenis van Nederland, in het bijzonder de scheepswerven langs de rivier de Noord in de West-Alblasserwaard. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek: een naslagwerk over de werven aan de rivier de Noord.
Dordrecht
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer J. Flach is onder meer 20 jaar lang bestuurslid geweest van ondernemersvereniging Brouwersdijk en Omgeving. Hij zet zich ook al 16 jaar in als floormanager bij Shantykoor De Kleine Jantjes. Bij de Unie Van Vrijwilligers zit hij al 16 jaar in de organisatie van de kledingbeurs, die twee keer per jaar wordt gehouden.
De heer A. den Houter was 20 jaar lang organist bij de wekelijkse kerkdienst op camping De Katjeskelder. Sinds 2003 zet hij zich in voor Stichting Nederlands Drukkerij Museum. Daarnaast was hij 10 jaar organist bij de Stichting IKAA. Bij het Boekdrukmuseum bij drukkerij RAD geeft hij rondleidingen.
Mevrouw E.W. den Houter-Pors was 20 jaar lang vrijwilliger bij de wekelijkse kerkdienst op camping De Katjeskelder. Zij was ook 29 jaar vrijwilliger bij de Wilhelminakerk en zette de kindernevendienst op. Tevens was zij 15 jaar bestuurslid bij de Groen van Prinstererschool. Nu is zij vrijwilliger bij Swinhove.
Mevrouw J. van Houwelingen-Huijzers was 17 jaar voorzitter bij de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. Ook zette zij zich in voor Stichting Maaltijden Thuis en Vrijwillige Inzet en als vertrouwenspersoon bij de Koningskerk. Ze was vrijwilliger bij de Zonnebloem en is dat nu nog bij Vreedonk.
De heer J.P. van der Leer fungeert al ruim 20 jaar als diaken voor de hervormde kerk, wijkgemeente 7. Daarnaast is hij lid van de Algemene Kerkenraad en is hij actief in het Diakonaal Platform.
De heer C.L. van der Meer is al ruim 20 jaar vrijwilliger bij BVV Barendrecht. Bij De Merwekrabbers heeft hij zich op velerlei wijzen ingezet. Ook is hij sinds 15 jaar speaker op het hoofdpodium van Big Rivers en momenteel is hij de vaste presentator van het koningsconcert dat jaarlijks op de avond voor Koningsdag gehouden wordt.
Mevrouw A. Meijer-Bras is al 18 jaar vrijwilliger en secretaris van de Stichting Molen Kyck over den Dyck. Bovendien is zij sinds 2006 vrijwilliger in de Dordtse Musea. Eerst als gastvrouw in Huis Van Gijn en momenteel in de winkel van Het Dordrechts Museum.
Mevrouw M.C. Stomp-van der Bom zet zich sinds 1994 in voor Stichting SIV. Zij was vrijwilliger en hoofdverpleegkundige en is nu bestuurslid en algemeen leidster. Ook was zij 11 jaar lang vrijwilliger op de Henry Dunant. Bovendien was zij 10 jaar leidster bij jeugdclubs van de gereformeerde kerk.
De heer H.C. ‘t Jong legt zich al 40 jaar toe op het reconstrueren van wapens en vlaggen. Hij is medeoprichter van middeleeuws genootschap Die Landen van Herwaerts Over. Ook is hij oprichter van Historisch Adviesbureau ‘t Scrapeel. In 1999 zette hij de historische burgerlijke stadsmilitie De Wapentuers van Dordrecht op.
Mevrouw B.E. Troost-Rodrigues richtte in 1996 de Joodse groep Bne Dor op. Sinds 2009 is zij betrokken bij de Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht; eerst als vrijwilliger, later als secretaris en thans als voorzitter. Traditiegetrouw organiseert deze stichting het herdenkingsconcert van 4 mei.
De lintjesregen gaat onder de foto verder.
Hardinxveld-Giessendam
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer J.W.A. Emmen (1971) is sinds 1988 actief binnen de scouting in zijn plaats. Ook werd hij door de landelijke organisatie gevraagd een speltak op te zetten. Dat werd een succes, zijn concept werd door verenigingen overgenomen. Ook heeft Emmen bestuursfuncties bij Scouting A15 vervuld, sinds 2010 is hij voorzitter.
Mevrouw P. Boer-Boender (1960) is sinds 1983 bestuurslid van de lokale tak van het Rode Kruis. Ze was chauffeur, wijkcoördinator en voerde intakegesprekken. Tegenwoordig is ze onder meer bijrijder op de bus, EHBO’er bij evenementen, collectant en coördinator van de opleiding. Ook is ze vrijwilliger bij ASVZ.
De heer L. van Arnhem (1935) en mevrouw J.A. van Arnhem-Schaap (1939) hebben in de afgelopen 43 jaar als ouders intensieve mantelzorg verleend aan hun thuiswonende gehandicapte zoon Menno. Hij werd op 8-jarige leeftijd overreden door een vrachtwagen. Door dit ernstige ongeluk raakte hij zwaar gehandicapt, waardoor hij in totale afhankelijkheid is opgegroeid. Het echtpaar heeft deze levenslange, zware taak samen tot op heden vervuld. Hoewel er vijf uur per etmaal professionele zorg is, vergt de verzorging van beide ouders minimaal 60 uur per week.
De heer G. Romijn (1947) legt als filmmaker evenementen van museum De Koperen Knop vast. Ook is hij amateurfilmer bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Hij maakte in 1995 een documentaire over de evacuatie van inwoners van Boven-Hardinxveld en filmde zijn interviews met de Merwedegijzelaars.
De heer R. Romijn (1959) was tot 1979 organist van de Zondagschool, daarna werd hij vrijwilliger en dirigent bij bejaardenkoor Boven-Hardinxveld. Sinds 1991 is Romijn kerkorganist van de hervormde gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum en is hij dirigent van koor Vita Nova.
Mevrouw G. van Rossum (1964) is sinds 1979 vrijwilliger bij de hervormde gemeente Giessendam/Neder-Hardinxveld, was lid van Oudervereniging Gymnasium Camphusianum Gorinchem en lid van de ouderraad van school Calvijn. Sinds 2009 is zij mantelzorger van haar ouders en secretaris van de lokale tak van het Rode Kruis.
De lintjesregen gaat onder de foto verder.
Hendrik-Ido-Ambacht
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Trees Dammer (55) is sinds jaar en dag hét gezicht van het Jeugdspeelpark. Onder haar bezielende leiding veranderde het kleinschalige park in een druk bezochte kinderboerderij met educatieve speeltuin. Mevrouw Dammer speelde een belangrijke rol in het voortbestaan van het park.
De heer Wim Guis (72) was sinds 2004 als vrijwilliger actief voor Werkvisie De Hoop. Hij verzorgde het vervoer naar inpaklocaties en assisteerde deelnemers bij hun inpakwerk. Twintig jaar lang was hij heel actief voor de bewoners van beschermende woonvorm de Sandeling van de Stichting Eleos.
De heer Ad Klootwijk (75) werd na zijn pensioen gevraagd om medicijnen te bezorgen. Uiteindelijk heeft hij hier zich 18 jaar ingezet voor zijn medemens. Voor de gereformeerde Open Hofkerk verzorgt hij al 18 jaar hand- en spandiensten. Voor de Blije Borgh bezorgde hij 5 jaar maaltijden en ook bij de Voedselbank was hij actief.
De heer Charles van der Kooij (76) zet zich sinds 1997 wekelijks actief in voor zijn tennisvereniging Hiaten. Hij wordt omschreven als sociale motor. Daarnaast zette hij zich 12 jaar in voor de jumelagecommissie. Hij is sinds 2011 lid van de commissie Erepenning van de gemeente. Sinds dit jaar als voorzitter.
De lintjesregen gaat onder de foto verder.
Molenlanden
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Maria Bakker-Grootendorst uit Bleskensgraaf werkte jaren bij de wereldwinkel, behoorde tot de leiding van de ijstent van de ijsclub en zet zich nu nog in als medewerker bij de rommelmarkt en collectant voor de Nierstichting en Hartstichting. Verder is ze bestuurslid van de Vrienden van Graafzicht en werkt ze in de Spar Graafzicht.
Mevrouw Johanna Alberta Karelse-de Jong is bestuurslid van de Historische Vereniging Binnenwaard en was vrijwilliger bij de Stichting Boerderij Gijbeland. Ook was ze tweede voorzitter van gymnastiekvereniging De Kroospikkers. Ze is al 13 jaar lid van de Klankbordgroep Ottoland en sinds 2010 vertrouwenspersoon op de Eben Haëzerschool in Ottoland. Verder ondersteunde ze jarenlang bouwactiviteiten en gaf ze advies aan de inrichting Dorpshuis Ottoland.
De heer Jacob van Eeuwijk is al 20 jaar Secretaris bij de Stichting Sharety en sinds 2001 contactpersoon bij de Stichting v.d. Heerik (Hulpverlening). Ruim 20 jaar zette hij zich in als algemeen secretaris bij de woningbouwvereniging Beter Wonen.
Mevrouw Willemijntje Maaike Wouterina Neven-Damsteegt was jarenlang begeleidster bij Philadelphia en vrijwilligster bij Vluchtelingenwerk. Verder bekleedt ze al ruim 30 jaar diverse functies bij de gereformeerde Ontmoetingskerk. Sinds enkele jaren is ze ook medewerker en vrijwilliger bij het Huis van de Waard.
De heer Cornelis Kuzee is commissielid bij de Stichting Hans den Ouden Marathon, bestuurslid en vrijwilliger bij Oranjevereniging Marijke, net als bij voetbalvereniging De Alblas en bij De Zonnebloem.
Mevrouw Elisabeth Johanna Kuzee-Goudriaan is commissielid bij Stichting Hans den ouden Marathon, bestuurslid bij gymnastiekvereniging DSS en vrijwilligster bij De Zonnebloem. Ook bij Oranjevereniging Marijke doet ze vrijwilligerswerk.
De heer Hermanus van Meerkerk is al ruim 20 jaar voorzitter en vrijwilliger van de Stichting Trouw aan Oranje. Al sinds 1986 zet hij zich in voor de KNVB. Hij is bestuurslid van de Historische Kring Nieuwpoort en was dit ook een aantal jaren voor PJG. In de jaren 70 en 80 was hij vrijwilliger bij FNV Hout en Bouwbond Vierhouten Kinderkampen. Verder zit hij in het 4 en 5 mei comité, organiseert hij een voetbaltoernooi in de regio Alblasserwaard en is hij actief bij EHBO en Sanquin.
De heer Egbertus Hamerpagt is penningmeester bij de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Graafstreek, secretaris bij tuindersvereniging Ons Tuintje en was raadslid voor het CDA in Bleskensgraaf. Ook was hij tien jaar lang bestuurslid van de School met de Bijbel te Bleskensgraaf.
Papendrecht
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer W. Beekman (1942) werd in 1987 lid van Caravanvereniging Baanhoek 22. Hij maakte van 1988 tot 2013 als loodsbaas deel uit van het bestuur en was van 2013 tot 2016 penningmeester. Hij was de drijvende kracht die de hobbyclub goed en vooral veilig liet werken. Verder werd onder meer op zijn initiatief en onder zijn toezicht een tweede loods gebouwd en was hij de trekker bij de vervanging van de daken van de loodsen.
De heer P. Troost (1953) verricht al jarenlang verschillende activiteiten binnen de kerkelijke hervormde gemeente Papendrecht. In de periode van 1972 tot 1999 gaf hij leiding aan kerkelijke jeugdclub de Lichtdragers, vanaf 1979 als voorzitter. De jeugdclub besprak tijdens clubavonden bijbelse en maatschappelijke onderwerpen en had onder meer een jaarlijkse kampweek met bijbelstudie, speur- en boottochten.
De heer J.H.J. van Walsem (1944) is sinds 1 januari 1993 actief lid van voetbalvereniging Drechtstreek. Van 1996 tot 2010 was hij voorzitter en droeg hij als een stevige bestuurder met tijd, energie, inlevingsvermogen en gevoel bij aan de ontwikkeling en groei van de vereniging, onder meer op het vlak van veldcapaciteit, kleedkamers en jeugdtrainers. Dat heeft geresulteerd in een club met ruim vijftig teams.
Mevrouw A.F. van den Herik-De Neef (1956) is sinds 1993 bestuurslid van jeu de boules vereniging Boules Amis en werd later tevens wedstrijdleidster. Als bestuurslid is ze aanwezig bij de bestuursvergaderingen, de jaarlijkse ledenvergadering, de regiojaarvergadering en regelt zij prijzen voor de clubcompetitie en het toernooi van de vereniging.
Mevrouw G.A.M. Waltman-Mentink (1942) zet zich al jaren zeer betrokken en sociaal in voor iedereen en biedt hulp waar dat nodig is. Sinds 1980 is zij nauw betrokken bij de rooms katholieke kerk in Papendrecht. Als lid van de werkgroep ouderen en zieken bezoekt ze mensen die een bemoedigend woord nodig hebben, verzorgt zij bij ziekte hulp in de huishouding en gaat ze op ziekenbezoek in het ziekenhuis of bij thuiskomst.
De lintjesregen gaat onder de foto verder.
Sliedrecht
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer A. Batenburg heeft zich gedurende een lange periode verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij is sinds 1993 bezorger van de kerkbode van de hervormde gemeente Sliedrecht. Sinds 1998 is de heer Batenburg vrijwilliger, o.a. als rondleider, bij het Nationaal Baggermusem. Van 2003 tot 2015 was hij vrijwilliger t.b.v. de Stoombaggermolen Friesland. De heer Batenburg was betrokken bij de restauratie en het onderhoud van de stoombaggermolen. Tevens fungeerde hij als molenbaas en gastheer bij stoomevenementen.
Mevrouw N.M. Batenburg-de Groot maakt zich gedurende een lange periode verdienstelijk voor de samenleving. Zij is sinds sinds 1993 bezorger van de kerkbode van de hervormde gemeente Sliedrecht. Daarnaast is zij sinds 1998 vrijwilliger bij het Nationaal Baggermuseum. Mevrouw Batenburg fungeert als hoofdsuppoost, zij verricht receptiewerkzaamheden en bood ondersteuning bij festivals.
De heer G. de Waard maakt zich al ruim 30 jaar verdienstelijk voor de samenleving. Sinds 1988 is hij vrijwilliger bij de gereformeerde kerk vrijgemaakt Sliedrecht locatie Elimkerk. Hij is lid van de wervingscommissie, verricht bezoekwerk bij ouderen en is lid van de commissie van Beheer. Daarnaast is de heer De Waard coördinator t.b.v. mensen met een beperking en is hij betrokken bij incidentele activiteiten. Sinds 2002 is de heer De Waard vrijwilliger bij de Maranathakerk.
De heer G.C. Zonnenberg maakt zich al sinds de jaren 70 verdienstelijk voor de samenleving. Hij is onder meer mede-oprichter en dirigent van de jongerenzanggroep/het kinderkoor Laudate Deum. Sinds 1981 is de heer Zonnenberg muzikaal leider tijdens de kinderbijbelweken van de hervormde gemeente Sliedrecht en begeleidt hij tijdens de evangelisatieweek de samenzang tijdens de ouderenmiddagen.
De lintjesregen gaat onder de foto verder.
Zwijndrecht
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Klazina Feenstra-Kuipers is vanaf 1973 als vrijwilligster deel uit gaan maken van het Rode Kruis. Ze heeft zich in het bijzonder ingezet voor welfare. In deze periode van 46 jaar is ze actief op het gebied van het afleggen van huisbezoek aan de Lichtkring en de Lindonk. Ze begeleidt activiteiten op de Lichtkring/Lindonk, waarbij ze verkopingen organiseert.
De heer Bastiaan Pieter Stellaard was tot 2011 voorzitter en vicevoorzitter bij het Wijkplatform Nederhoven Zwijndrecht, waar de heer Stellaard voorzitter/vicevoorzitter was tot 2011. Hij is vanaf de eerste plannen betrokken bij de realisatie van zorgcentrum De IJsvogel. In 2009 werd De IJsvogel geopend. In hetzelfde jaar werd Bas Stellaard vrijwilliger van het jaar.
De heer Huibert Cornelis van Loon begon in 1997 als vrijwilliger bij het Wijkplatform Nederhoven Zwijndrecht, waar de heer van Loon voorzitter/vicevoorzitter was tot 2011. Vanuit zijn rol in het Wijkplatform maakte de heer van Loon zich sterk voor een zorglocatie in de wijk Nederhoven. Daardoor is hij vanaf de eerste plannen betrokken bij de realisatie van zorgcentrum De IJsvogel. In 2009 werd De IJsvogel geopend en bij die gelegenheid kreeg de heer van Loon de Erepenning Van Verdiensten namens de Swinhovegroep.
De heer Pieter Cornelis van Schelt heeft vanaf 1975 ongeveer 25 jaar lang jeugdsportkampen voor de KNVB georganiseerd. Voetbalclubs konden inschrijven voor deze voetbalkampen, die plaatsvonden aan het einde van het seizoen. Hij verzorgde daar, samen met een aantal mede commissieleden, alle activiteiten voor de deelnemers.
De heer Aleid Jacob Moraal werd in 1982 als organist aangesteld bij de gereformeerde Bethelkerk Zwijndrecht. Hij is lid van de Kerkenraad en is ouderling geweest, ook heeft hij zitting gehad in diverse taakgroepen. Vanaf 1996 is hij hoofd organist.
Mevrouw Teuntje Jannie Schreuders-van Eeren zet zich al 36 jaar in voor Stichting Trivire. Ze verzorgt buurtfeesten voor de kinderen uit de wijk en regelt bij de lokale ondernemers ook het budget hiervoor, of betaalt dit uit eigen portemonnee. In de afgelopen jaren heeft ze ervoor gezorgd dat de Kapiteinflats zijn opgefleurd door het plaatsen van bloem- en plantenbakken en het aanbrengen van vlinders op de galerijen. Dit heeft een positieve invloed op veel bewoners. Verder controleert ze dagelijks de Kapiteinflats op schoon, heel en veilig, waarin ze daadkrachtig te werk gaat en bij signalering van problemen de juiste kanalen weet te bewandelen.
De heer Cornelis van Breugel is ruim 20 jaar actief bij De Develhofkerk, afwisselend in de functies voorzitter dan wel vicevoorzitter van het college van kerkrentmeesters. Van 1990 tot 2005 was deze kandidaat bestuurslid bij Stubeco Studie vereniging betonconstructies.
De heer Johannes Koppelaar is vanaf 1973 tot medio 2008 zes keer een periode ouderling geweest (in totaal 16 jaar) voor de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Zwijndrecht. Tijdens zijn ouderlingschap was hij ook zes jaar scriba en twee jaar 2e voorzitter van de kerkenraad. Daarnaast werd hij meerdere keren door de kerkenraad afgevaardigd naar vergaderingen van het kerkverband, de Classis Dordrecht-Gorinchem.
De heer Adriaan de Heer heeft van 1983 tot 1996 het ambt van ouderling bekleed in het wijkcentrum van de hervormde gemeente in Zwijndrecht. Geheel belangeloos heeft hij tijd geïnvesteerd in het bezoeken en bijstaan van gemeenteleden en daarnaast was er het intensieve vergaderwerk van de Kerkenraad.
De heer Arie Joosse heeft van 1975 tot in het begin van de jaren 90 bij Stichting Fundament, en haar rechtsvoorganger CCB, diverse functies bekleedt. Daarbij heeft hij zowel in de organisatie, op bestuurlijk niveau, veel activiteiten verricht, alsook is hij voor deze stichting op internationaal vlak actief geweest. Samen met enkele anderen is hij het gezicht geweest voor diverse groeperingen, in de verdrukking c.q. die gediscrimineerd werden, in Hongarije en Roemenië. Hij heeft hier een belangrijke, verbindende rol gespeeld.
Mevrouw Susanna van der Ven-Ton is voorgedragen door haar dochter. Voor haar dochter is de mantelzorg die mevrouw Van der Ven-Ton al meer dan 10 jaar aan haar 98 jarige schoonmoeder verleend een belangrijke reden geweest voor het indienen van het voorstel. Zeker zo belangrijk is het vrijwilligerswerk voor het Albert Schweitzer Ziekenhuis, waar mevrouw al meer dan 25 jaar medewerkster is in de kiosk.
Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De heer Joseph Gerlacus Leonardus Maria de Kok is iemand die vanaf jongs af aan betrokken is geweest als vrijwilliger en in de loop der jaren veel heeft betekend voor verschillende verenigingen en stichtingen in en om zijn gemeente.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Binnenkijken: Leger des Heils gooit deuren open voor de buurt
Het Leger des Heils aan het Kromhout in Dordrecht gooit op zaterdag 28 mei de deuren open voor belangstellenden. Tussen 11.00 en 14.00 uur zijn er onder andere rondleidingen door de opvanglocaties. -
PREMIUM
Dag twee van Dordt in Stoom loopt als een trein: ‘Het is duwen en trekken, maar de sfeer is fantastisch’
Het begon gisterenavond al met de Vlootschouw, maar vandaag is de eerste weekenddag waarop Dordt in Stoom de binnenstad en een stukje Biesbosch overneemt. Het weer is aangenaam en in het centrum is het hartstikke druk. ,,Er zijn wachtrijen van zeker honderd meter.’’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Na twee jaar eindelijk weer de Ronde van Papendrecht
Wordt het een massaspurt of weet één sluwe renner te ontkomen aan het jagende peloton? Op zaterdag 4 juni kan na twee stille jaren eindelijk weer de Ronde van Papendrecht worden gereden. Daarnaast wordt ook weer een hardloopwedstrijd over 4 mijl gehouden. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
Bloemen gejat en bankje vernield in herdenkingsbos: ‘Ik ben vooral teleurgesteld en verdrietig’
Marian en Adrie van der Linden weten zich geen raad meer. Na de plotse kap van de herdenkingsboom voor hun zoon en gestolen bloemen op Moederdag, werd deze week ook nog eens een bankje vernield. Er rest hun maar een vraag: hoe kunnen we verdere vernielingen voorkomen? ,,Dit zou juist een rustgevende plek moeten zijn.” -
PREMIUMCOLUMN
Is Pieter Paans nou een ‘onhandige knuffelbeer’ of een ‘billenknijper’?
Schrik niet… ik ga in deze column geen ‘Johannetje’ doen, maar ik wil wél even een persoonlijk dingetje bij u neerleggen. Ik ben namelijk een tikkeltje vrijpostig en behoorlijk amicaal. Die karaktereigenschappen hebben me tot dusver nooit in de problemen gebracht… integendeel zelfs. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.