Een vastgelopen schip in de Oude Maas eerder dit jaar.
Volledig scherm
Een vastgelopen schip in de Oude Maas eerder dit jaar. © Gezagvoerder Arco

Dertien ongevallen met speedboten en jachten op de rivieren

Op de rivieren rond de Drechtsteden en Molenlanden zijn afgelopen jaar 45 scheepvaartongevallen gebeurd. Bijna een derde daarvan (13) gebeurde met speedboten, jachtschepen en sloepjes, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Rijkswaterstaat uit de landelijke scheepsongevallendatabase. Bij geen van alle incidenten vielen slachtoffers.

Het aandeel ‘brokkenpiloten’ in de recreatievaart is daarmee lager dan het landelijk gemiddelde. Bij ongeveer de helft van de ongelukken in Nederland was een plezierboot betrokken. In één jaar tijd nam het aantal plezierboten dat in de problemen kwam in ons land met ruim een derde toe. Rond Dordrecht, zo blijkt uit de cijfers van Rijkswaterstaat, is juist sprake van een daling met bijna de helft.

Vorig jaar registreerde de dienst in totaliteit zo’n 1300 ongevallen op het water. Dat is bijna een kwart meer dan in 2017.

Waterpeil

Volgens expert waterveiligheid Dimitri van der Heiden van Rijkswaterstaat speelt onder meer het waterpeil een rol bij de toename. Vorig jaar stond het water aanzienlijk hoger én lager dan normaal. Daardoor is het volgens Van der Heiden lastiger varen voor schippers.

,,Bij hoogwater is het dan weer lastig om te zien of je nou op de vaarweg vaart, of er juist naast’’, verklaart Van der Heiden. Verder wordt er volgens Rijkswaterstaat beter geregistreerd. Ook speelt het hoge aantal mooie vaardagen en de toenemende bootverkoop een rol.

Van de 45 ongevallen in de Drechtsteden en Molenlanden -op de Oude Maas, Lek, Dordtsche Kil, Beneden Merwede, De Noord en het Wantij- ging het 31 keer om een ongeval met een binnenvaartschip. Slechts één keer betrof het een heus zeeschip.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!