Volledig scherm
PREMIUM
De eerste, speciaal voor het vakonderwijs gebouwde school aan het Kromhout, die is gesloopt. © Jaap Bouman

De oude Ambachtsschool was ooit een van de grootste in Nederland

DORDT EIGEN-AARDIGKomend weekeinde zijn weer de Open Monumentendagen. Dit jaar kan de oude ambachtsschool aan de Reeweg worden bezocht, een paar jaar geleden getransformeerd tot wooncomplex. De voormalige school is genomineerd voor de Dordtse Puienprijs 2019.

Jongens werden tot de Franse tijd (ca. 1795) tot ambachtsman opgeleid door de gilden. Na een gedegen opleiding kon een leerling erkend worden als vakman met de titel ‘gezel’ en uiteindelijk kon hij de titel ‘meester’ verkrijgen na het doen van de gilde- of meesterproef. Met het vertrek van de Franse bezetter, die een einde maakte aan de gilden, was er nog niet meteen een alternatief voor jongeren die een ambacht wilden leren. De meesten leerden het vak van hun bazen.

  1. Van wit-roze spekblokken tot vozen op de ligwei, herinneringen aan het buitenbad van De Hoge Devel
    PREMIUM

    Van wit-roze spekblok­ken tot vozen op de ligwei, herinnerin­gen aan het buitenbad van De Hoge Devel

    Het nieuws dat het buitenbad van De Hoge Devel in Zwijndrecht met de verbouwing van het zwembad na 55 jaar verdwijnt, riep talloze verontwaardigde reacties op. Jan van Geloof (66), Hendrik Boer (75) en Wouter Eenhoorn (65) halen herinneringen op aan ‘hun bad’. Het snoepkraampje van het Develpaviljoen bijvoorbeeld, badjuffrouw Ali en bussen vol Rotterdammers die op bezoek kwamen.