De fabriek van Chemours in Dordrecht.
Volledig scherm
De fabriek van Chemours in Dordrecht. © Milan Rinck

Chemours kan dwangsommen aftrekken van de belasting

Chemours kan de door de provincie Zuid-Holland opgelegde dwangsommen bij de Belastingdienst opgeven als aftrekpost. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over het Dordtse chemiebedrijf in de Tweede Kamer.

In 2018 heeft de provincie vier keer een dwangsom opgelegd vanwege illegale lozingen van de chemische stof pfoa in dat jaar. In totaal gaat het om een bedrag van een miljoen euro dat het bedrijf zou moeten aftikken voor de overtredingen van de vergunning.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) noemde de aftrekpost ‘stuitend’. ,,Het bedrijf krijgt dwangsommen van een miljoen voor het uitstoten van kankerverwekkende stoffen en trekt dit bedrag doodleuk van de belasting af.’’

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zei dat gevoel goed te begrijpen. ,,Ook de regering vindt dit onwenselijk en wil dit opheffen bij het nieuwe belastingplan van 2020.’’ Chemours is niet het eerste bedrijf dat dwangsommen als aftrekpost opvoert bij de fiscus. Eerder deed staalproducent Tata Steel dat ook al. Destijds reageerde de Tweede Kamer ook verontwaardigd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!