Jachthaven Maartensgat in Dordrecht
Foto : Rinie Boon
Volledig scherm
Jachthaven Maartensgat in Dordrecht Foto : Rinie Boon © Archieffoto Rinie Boon

Campings, jachthavens en vakantieparken in regio mogen gewoon openblijven

Jachthavens, vakantieparken en campings in Zuid-Holland Zuid, Vijfheerenlanden en Altena mogen vooralsnog gewoon open blijven. De betrokken veiligheidsregio's zien daar geen probleem in, zo lang de bezoekers maar anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Van Twente en Friesland tot diep in Zeeland gaan deze verblijfsaccommodaties dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bovendien vrezen enkele regio's dat hun ziekenhuizen de toestroom van toeristen niet aankunnen. In het gunstigste geval mogen kampeerplaatsen, havens en bungalowparken wel open, maar moeten recreatiezalen en toiletgebouwen dicht blijven. 

Personeel

Zo ver is het in deze regio echter nog niet. Volgens de Dordtse burgemeester  Wouter Kolff, voorzitter van  van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid valt maandag een beslissing over een mogelijke sluiting: ,,Als ze open blijven, zullen we permanent in de gaten houden of het nodig is ze alsnog te sluiten.’’

In Altena houdt de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant die optie ook open. ,,Als blijkt dat mensen zich niet aan de regels houden, kunnen we dat doen. Maar op dit moment zien we nog geen noodzaak tot sluiting,’’ meldt een woordvoerder. 

Overigens meldde de gemeente Gorinchem afgelopen week al dat de Lingehaven afgesloten werd. De jachthaven van watersportvereniging De Merwede (Buiten de waterpoort) is wel open, maar de camperplaats daar is ook gesloten. De kantine en de toiletten zijn dicht, op een nachttoilet na. 

Branche-organisatie Hiswa-Recron liet al weten hevig teleurgesteld te zijn door sluiting van vakantie-accommodaties. Die zou onnodig zijn omdat recreatieondernemers al strenge maatregelen getroffen hebben.