Volledig scherm
De verhuurder aan de Vrieseweg belooft beterschap. © Google Maps

Buren liggen dwars bij verhuur van kamers aan de Dordtse Vrieseweg

Hoewel de grootste overlast na het vertrek van ex-gedetineerden voorbij is, maken de buren bezwaar tegen de nieuwe vergunning voor kamerverhuur in het pand aan de Vrieseweg 87 in Dordrecht.

Volgens makelaars René en Annemiek Poelman kan de bovenwoning in de huidige huurmarkt makkelijk verhuurd worden aan een gezin of een zelfstandige huurder. Dat eigenaar Johan van Huizen het desalniettemin aan vier verschillende kamerbewoners wil verhuren, is volgens hen puur en alleen vanuit winstbejag.

Bovendien is het pand uit 1900 helemaal niet geschikt voor kamerverhuur, betoogden ze voor de Dordtse bezwaarschriftencommissie. ,,Het is akoestisch gezien matig geïsoleerd. Als daar drie of vier mensen wonen die ook nog mensen meenemen, is het een drukke bedoening op de trap. Dat maakt inbreuk op ons woonplezier en dat van de onderburen”, aldus René Poelman.

Volgens de buren blokkeren fietsen van de huurders de stoep en zijn de kamers qua oppervlak te klein om kamerverhuur toe te staan.

Stichting Ontmoeting

Volgens het tweetal gedraagt eigenaar Van Huizen zich ook niet als goed verhuurder. Dat bleek vooral in de afgelopen twee jaar, toen de kamers verhuurd werden aan de Stichting Ontmoeting, die ex-gedetineerden begeleidt. Dat zorgde voor een toeloop van drugsgebruikers, dag en nacht lawaai door open ramen en deuren, vaak ambulances en politiewagens voor de deur en zelfs een inval van een arrestatieteam. En dat in een buurt waar ook al het Leger des Heils, Yulius en twee casino's zitten. Ook andere bewoners maken vanwege die overlast bezwaar tegen de kamerverhuur.

Volgens de gemeente en eigenaar Van Huizen worden de kamers niet meer aan ex-gedetineerden verhuurd. Stichting Ontmoeting moest haar werk in Dordrecht staken, waarna de huur werd opgezegd. Momenteel staat de bovenwoning leeg.

Screenen

Van Huizen wil zijn leven beteren en beloofde zijn huurders voortaan goed te screenen. Volgens hem is er ook in deze tijd veel vraag naar kamers. Hij is sinds 2008 eigenaar van het pand en wist tot 2018 niet dat hij een nieuwe vergunning voor de kamerverhuur moest aanvragen.

Dat was volgens de gemeente nodig vanwege een beleidswijziging van het college. Dat wil sinds vorig jaar dat vergunningen voor kamerverhuur ook op naam komen te staan, zodat de verhuurder gescreend kan worden en ze bij overlast kan ingrijpen. Omdat het maximum van 2 procent kamerverhuur in de Vrieseweg nog niet is bereikt, moest de gemeente de vergunning wel verlenen.

De commissie doet 17 juni uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!