Britse koningin Elizabeth leent twee schilderijen Aelbert Cuyp uit aan Dordrechts Museum
In het Dordrechts Museum zijn vanaf 3 oktober diverse schilderijen van Albert Cuyp te zien die niet eerder in Nederland tentoongesteld zijn. De Engelse koningin Elizabeth leent hoogstpersoonlijk twee kunstwerken van de Dordtse schilder uit.
Die laatste twee hangen normaal gesproken op Buckingham Palace in Londen. ,,We haddden niet verwacht dat we twee kunstwerk zouden krijgen’’, zegt conservator Sander Paarlberg. ,,En dan ook nog de twee belangrijkste! Maar in de contacten met het paleis merkten we al snel dat ze gecharmeerd waren van ons tentoonstellingsplan.’’
Ook het feit dat het vierhonderd jaar geleden is dat Cuyp in Dordrecht geboren werd en de kunstwerken tijdelijk zouden terugkeren naar de plek waar ze gemaakt zijn, speelden volgens Paarlberg mee. Het gaat om de werken ‘De veerboot’ en ‘Landschap met herder en reizigers bij avondlicht’ die te zijn zullen zijn bij de tentoonstelling ‘In het licht van Aelbert Cuyp’.
Ook topstuk ‘Rivierlandschap met ruiter en vee’ uit The National Gallery komt naar Dordrecht. ,,Het is wel omschreven als ‘one of the greatest 17th-century Dutch landscapes’’’, schrijft het museum in een persbericht.
Hereniging in Dordrecht
Dat werk wordt in Dordrecht herenigd met ‘Drinkende koeien aan een rivier’ en ‘Paard, herder en koeien rustend in een landschap’, allebei ook van Cuyp die veelal in Dordrecht en omgeving zijn onderwerpen vond. Het zijn drie schilderijen uit de befaamde collectie van John Stuart, de derde graaf van Bute die leefde van 1713 tot 1792. De huidige Markies van Bute leent de stukken uit. Deze zogeheten Bute-collectie is normaal gesproken te zien in een museum in het Schotse Mount Stuart op het Isle of Bute.
Premier John Stuart van Engeland kocht de werken waarschijnlijk rond 1770. Bijzonder is dat de Engelse schilder John Constable (1776-1837), een groot bewonderaar van Cuyp, in 1818 een getekende kopie maakte van ‘Paard, herder en koeien rustend in een landschap’. Deze tekening uit het Victoria & Albert Museum zal ook te zien zijn op de Dordtse tentoonstelling, waarin de impact van Cuyp op Britse schilders centraal staat.
Bijzonder is dat de twee ‘veestukken’ herenigd worden met ‘Rivierlandschap met ruiter en vee’ dat destijds dezelfde eigenaar had. Directeur Tim Knox van de Royal Collection, die kunstcollectie van de koningin beheert, zal de openingstoespraak van de tentoonstelling verzorgen.
Maar het blijft niet bij Cuyp alleen. ‘In het licht van Cuyp’ toont straks ook vele niet eerder in Nederland getoonde werken van Britse kunstenaars die zich door de Dordtse meester lieten inspireren, zoals Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome.
Twee schetsboekjes
Uit het Londense Tate komen drie vroege schilderijen van William Turner die laten zien hoe de beroemde Engelse schilder het mistige gouden licht van Cuyp overnam. Topstuk is Turners Abingdon uit circa 1808 dat bijna geheel in nevel gehuld is. Tate leent ook twee schetsboekjes van Turner uit met stadsgezichten die de schilder in Dordrecht maakte.
Andere toegezegde bruiklenen omvatten schilderijen van Cuyp en zijn Britse navolgers uit de National Gallery in Londen, het Victoria and Albert Museum, de National Trust, Kenwood House, het Los Angeles County Museum of Art, het Rijksmuseum, het Museum of Fine Arts in Houston, het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest, het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen en de National Gallery of Ireland in Dublin.
Het museum verwacht veel belangstelling en verruimt daarom de openingstijden. Het raadt belangstellenden daarom vooraf een bezoek te reserveren op dordrechtsmuseum.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Hoe je ‘Dordts wereldnieuws’ van straat haalt
Dordrecht -
PREMIUM
HBO Drechtsteden krijgt nieuwe naam: ‘Past beter bij onze ambitie’
HBO Drechtsteden krijgt een nieuwe naam. Vanaf aankomend schooljaar gaat de particuliere onderwijsinstelling ‘HBO Academy’ heten. ,,Dat past beter bij onze ambitie om ook buiten Dordrecht te groeien.’’Dordrecht -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Houten schip ‘Rivier, boot, stad’ legt allereerste meters af richting Dordrechts Museum
Het kunstwerk ‘Rivier, boot, stad’ heeft haar allereerste meters richting de Dordtse binnenstad afgelegd: het houten schip is dinsdag uit de Biesboschhal gehesen en op een ponton in het water gelegd. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUM
Na ‘Ontdek Dordrecht’ volgt ‘Ontdek Gorinchem’ waar stadsgidsen toeristen meenemen voor lokale folklore
Dordrecht -
-
-
PREMIUMDORDT EIGEN-AARDIG
Dordrecht als bedevaartplaats voor Engelands beroemdste kunstenaar William Turner
Het Dordrechts Museum kreeg vorige maand een romantisch schilderij met een Engels landschap van de Engelse schilder J.M.W. (William) Turner in bruikleen. Dat schilderij en Turner hebben meer met Dordrecht te maken dan op het eerste gezicht lijkt. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.