Volledig scherm
De boomgaard aan de Oudendijk oogt als een groene oase, maar volgens recent onderzoek zijn de meeste bomen ziek. © Rinie Boon

‘Boomgaard aan Oudendijk is echt ten dode opschreven’

De bomen in de boomgaard aan de Oudendijk in Dubbeldam zijn ziek en zullen binnen enkele jaren sterven. Dat blijkt uit een onderzoek dat eigenaar Dudok heeft laten uitvoeren. 

Volgens de projectontwikkelaar zou in de boomgaard dan kleinschalige woningbouw kunnen komen. Dudok kocht de boomgaard eind vorig jaar met het doel er in de toekomst villa’s te bouwen. Dat plan stuit echter op bezwaren van omwonenden.

Vorig najaar leek een aantal peren- en pruimenbomen dood, maar sinds begin dit jaar staan ze weer volop in bloei. Dat is volgens Dudok uiterlijke schijn. ,,Het klopt dat de boomgaard er groen bij staat, maar de bomen zijn wel degelijk ziek”, zegt directeur Marcel Schippers.

Boomgaardvuurzwam

Volgens het onderzoek is er al jaren geen onderhoud gepleegd en is een groot deel van de bomen aangetast door de boomgaardvuurzwam. De schimmel infecteert de boom en verstopt de vaatbundels, waardoor de boom afsterft. Er bestaat geen methode om de zwam te bestrijden.

Dudok wil binnenkort een bijeenkomst met de buurt beleggen om de situatie te bespreken. Daarna worden vervolgstappen gezet. De ontwikkelaar heeft de bomen nog niet gekapt omdat dit een verkeerd beeld zou opleveren. Schippers: ,,We kunnen ons best indenken dat hier op termijn wat kleinschalige woningbouw tussen het groen komt te staan. Er zijn echter nog geen concrete plannen.”

Actiegroep

Voormalig lid van de Actiegroep Zuidpolder Ulke Wietsma betwijfelt of de bomen ziek zijn. ,,Dudok gokt gewoon dat Beter Voor Dordt bij de volgende verkiezingen verliest en andere partijen wel in de polders willen bouwen. Als dat gebeurt, gaan we de actiegroep mobiliseren”, zegt hij.

Volgens de gemeente staat het bestemmingsplan geen enkele bebouwing toe. Het onderzoek wordt bestudeerd. Als de bomen ziek zijn en gekapt moeten worden, zou ze ook een herplantplicht kunnen opleggen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!