Volledig scherm
De Duitse bluesband Van Dyck speelt ook swing en americana. © Van Dyck Inc

Blueszanger Van Dyck Inc weer even terug naar thuishaven Dordrecht

De Duitse bluesband Van Dyck Inc speelt vrijdag op Muziekpodium DJS in Dordrecht. En dat betekent dat zanger Jan Rietdijk voor even terug is in zijn geboortestad.

De in 1948 geboren Dordtenaar speelde vroeger in diverse bezettingen met bekende Dordtse musici als Roy Lapre, Billy Hoyer en Marianne Nobel, die laatste bekend van The Voice Senior.

Nieuwe band

Hij was drummer bij The Subs. In de jaren 70 vertrok hij naar Duitsland. In een bluescafé in Bremen ontmoette Rietdijk twee Hamburgse gitaristen tijdens een bluessessie. Daaruit ontstond een muzikale samenwerking die leidde tot diverse bands, waaronder de Backstreet Blues Band en JJ & The Shuffle Kings.

Nu hebben de muzikanten uit die oorspronkelijke bands zich herenigd in een nieuwe band: Van Dyck Inc. De bandleden spelen blues, swing en americana, met Rietdijk op zang in plaats van achter het drumstel. Live gaat de zeskoppige band (met meer dan honderdvijftig jaar muzikale ervaring) prat op de nauwe connectie met hun muziek en het blinde begrip voor elkaar.

Van Morrison

Eigen composities komen voorbij, maar ook arrangementen van hun favoriete artiesten, zoals Van Morrison, Ry Cooder, John Hiatt of Little Feat.

Van Dyck Inc heeft in april een nieuwe cd gepresenteerd: Blend of Spices, een mix van shuffle, swing, blues en ballads. Met bluesharp, bottleneckgitaarspel en het typerende geluid van het Hammondorgel.

Het optreden begint vrijdagavond om 22.00 uur in het podium aan het Grotekerksplein in Dordrecht. Kaarten kosten 9 euro; donateurs en bezoekers onder de 25 jaar betalen de helft.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!