Volledig scherm
De Grote Kerk van Dordrecht. © ANP © ANP

Bijna duizend nieuwe banen in Dordrecht in 2018

In 2018 zijn er bijna duizend nieuwe banen bijgekomen in Dordrecht, bijvoorbeeld als gevolg van gronduitgifte door de gemeente. Dat is een kwart van de ambitie van 4000 die de coalitie er tot 2022 bij wil hebben.

Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het gaat om 915 banen, waarbij de gemeente ‘nauw betrokken is geweest’. Dan gaat het behalve door gronduitgifte ook bijvoorbeeld om bedrijfsuitbreiding of -verplaatsing.

Eind vorig jaar waren 650 banen al daadwerkelijk gerealiseerd. Op de rest was alleen nog zicht, maar het stadsbestuur gaat er wel van uit dat die er komen. Dat is het geval bij de uitbreiding van Hotel Van der Valk, die op stapel staat.

Banengroei is, naast woningbouw, één van de belangrijkste speerpunten van het college. In 2022 moeten er vierduizend meer banen zijn dan een jaar geleden, toen de voortgezette coalitie van Beter Voor Dordt, CDA, VVD en ChristenUnie-SGP aan de gang ging.

Megahal

De meeste nieuwe banen werden begroet in de logistiek en groothandelsector op de Dordtse Kil. Zo heeft de uitbreiding van groothandel en distributeur B&S voor veel extra werk gezorgd. Het bedrijf bouwde een megahal van 20.000 vierkante meter op de plek waar tot enkele jaren geleden Drechtwerk gevestigd was. Ook het distributiecentrum van Boon vestigde zich in Dordrecht. Die twee samen zijn goed voor 300 nieuwe banen in Dordrecht. Kanttekening is wel dat die groei deels ten koste gaat van Sliedrecht, waar Boon tot voor kort gevestigd was.

Op Amstelwijck heeft zich het Belgische aannemersbedrijf Besix gevestigd, goed voor tachtig arbeidsplaatsen. De komende jaren wordt nog veel verwacht van Dordtse Kil IV (inmiddels omgedoopt tot Distripark), waar zo’n 1400 banen ingetekend staan. Nog dit jaar moeten daarvoor de eerste contracten getekend worden. Tijdens een onlangs gehouden businessevenement liet driekwart van de aanwezige bedrijven weten oren te hebben naar vestiging op die plek.

Maar niet alleen aan de rand van de stad groeit het aantal banen. Dat geldt ook voor de binnenstad, waar er vorig jaar 200 bijkwamen in de vrijetijdsector (horeca en dergelijke).

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!