Volledig scherm
Grote brand in varkensschuur Streefkerk. © FotoBusink

Bijna 1500 varkens vinden de dood bij enorme schuurbrand in Streefkerk

UpdateBijna alle varkens hebben de grote schuurbrand donderdagavond bij vleesvarkensbedrijf Van Beijnum aan de Middenpolderweg in Streefkerk niet overleefd. De schuur is in een uur tijd volledig verwoest. 

Vanwege de waterwinning werd direct opgeschaald naar grote brand. ,,De brandweer heeft alles op alles gezet om de varkens te redden, maar de brand sloeg te snel om zich heen”, zegt een woordvoerder. Slechts 11 dieren wisten uit de brandende schuur te ontsnappen. ,,De geredde varkens zijn veilig ondergebracht in een stal met goede voorzieningen bij de buren.”

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar een kleinere schuur achter de loods. ‘Ze heeft 50 geiten uit het schuurtje in veiligheid kunnen brengen.’

Rookoverlast

De brandweer dacht korte tijd dat er asbest in het dak van de brandende schuur zou zitten, maar dit blijkt volgens een woordvoerder niet het geval. Hulpdiensten zijn nog lange tijd bezig geweest met nablussen. 

De rook was in de wijde omtrek te zien. Twee meetploegen van de brandweer brachten de rookverspreiding in kaart.  ,,Er zijn geen verhoogde concentraties in de rook gemeten. Blijf wel uit de rook, want rook is altijd ongezond!”, schrijft de brandweer op sociale media. Wie last had van de rook werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten, en ventilatiekanalen dicht te zetten. 

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Ook medewerkers van het familiebedrijf is het een raadsel. ,,Ineens stond alles in lichterlaaie.”  Stichting Salvage, de gemeente en de eigenaar troffen nadat sein brandmeester was gegeven voorbereidingen voor vrijdag. Dan wordt de afgebrande schuur gesloopt om ,,vervolgens zorgvuldig de omgekomen varkens te kunnen ruimen.”

Volledig scherm
De brandweer zette alles op alles om de varkens te redden. © FotoBusink

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Streefkerk en omstreken? Schrijf je hier in! 

  1. Voor pakjesavond liever even zonder kroost shoppen? Gratis opvang voor kinderen uit de regio

    Voor pakjes­avond liever even zonder kroost shoppen? Gratis opvang voor kinderen uit de regio

    Voor pakjesavond liever even zonder kroost shoppen? Bij verschillende kinderdagverblijven in Dordrecht worden kinderen van 0 tot 12 jaar uit deze regio gratis opgevangen op zaterdag 30 november. ,,De kids hebben een leuke middag, en de ouders kunnen een middag ongestoord winkelen. Iedereen blij", zegt Jet Terhorst namens COKD. ,,Ondertussen worden ook nog spullen ingezameld voor de voedselbank."