De bibliotheek is al vertrokken uit het pand aan het Wilgenplein in Alblasserdam, maar als het aan bestuur ligt blijft het beeld van de lezende man er staan als herinnering.
Volledig scherm
De bibliotheek is al vertrokken uit het pand aan het Wilgenplein in Alblasserdam, maar als het aan bestuur ligt blijft het beeld van de lezende man er staan als herinnering. © Peter Koster

Bieb-bestuur en slimme artsen maken uitbreiding gezondheidscentrum Alblasserdam mogelijk

Plannen voor uitbreiding van het gezondheidscentrum Dok 11 en de oprichting van een sociaal loket in Alblasserdam komen in een stroomversnelling. Aan de ene kant heeft het bestuur van de voormalige Bibliotheek Alblasserdam het gebouw van de bieb gratis aangeboden aan de gemeente, terwijl de huisartsen in Dok 11 zelf commerciële partners zochten om hun uitbreiding te realiseren.

Hoewel artsen fysiotherapeuten en apotheek al tien jaar uit hun voegen barsten in Dok 11, ketste een plan voor uitbreiding en toevoeging van een sociaal loket (met onder meer WMO en jeugdzorg) in december nog af: burgemeester en wethouders vonden het te duur. Inmiddels hebben zij een plan gemaakt voor uitbreiding met Dok 12 op het terrein naast Dok 11. 

Dat kan worden betaald door er woningen boven te bouwen. Daarin is alleen geen ruimte voor een sociaal loket. Op dat punt ontpopte het bibliotheekbestuur zich als reddende engel. Dat verhuurt het gebouw aan het Wilgenplein nu aan de regionale Bibliotheek AanZet, maar die vertrekt op 1 juni naar het gerenoveerde gemeentehuis.

Herinneringen blijven

Het bestuur wil het gebouw nu aan de gemeente schenken, op voorwaarde dat het een maatschappelijke bestemming krijgt. Een sociaal loket past daar uitstekend in. De enige voorwaarde is dat er herinneringen aan het verleden blijven. Zo kan het beeld van de lezende man blijven staat. Het gebouw zou de naam de Oude Bibliotheek moeten krijgen.

Het enige nadeel lijkt dat de samenwerking van de partners in het sociaal loket met de mensen van de gezondheidszorg, die de gemeente zo graag ziet, lastiger lijkt: ze komen elkaar in dat plan niet tegen bij de koffie-automaat. Volgens de huisartsen is dat met moderne technische middelen echter makkelijk te ondervangen.

Inmiddels heeft ook de eigenaar Fatimakerk zich gemeld. Die wil de woningen boven Dok 12 graag combineren ouderenwoningen op de plek van de kerk.