Volledig scherm
Een nieuwbouwwijk in Smitshoek. © Victor van Breukelen

Bewoners Smitshoek verliezen hun uitzicht: ‘In strijd met welstandsnota’

Tien jaar lang hadden de bewoners van de Joop den Uylstraat in de Dordtse wijk Smitshoek vrij uitzicht over de Zuidendijk en het Wielwijkpark. Dat verdwijnt als Klasse Vastgoed op de dijk een vrijstaande woning van negen meter hoog bouwt.

De bewoners hebben daarom bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning. Volgens hen past de woning niet bij de andere lintbebouwing op de Zuidendijk. ,,In vergelijking met omliggende bebouwing is deze woning fors hoger. Dat is in strijd met de welstandsnota'', betoogde Johan Boerman namens de bewoners onlangs voor de bezwaarschriftencommissie.

Omdat de woningen op het voormalige Ufkes-terrein een stuk lager liggen, vormt de nieuwbouw straks een hoge muur op de dijk.

Kritisch

Ook het college had liever een kleinere woning gezien, maar het bestemmingsplan uit 2014 staat op die plek bebouwing tot tien meter toe. Daarom moest de gemeente de vergunning verlenen. De welstandscommissie heeft het bouwplan drie keer kritisch bekeken, waarna positie en de zichtlijnen zijn aangepast. Maar ook welstand kan niet tornen aan de toegestane bouwhoogte.

De commissie doet 17 juni uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!