De eikenprocessierups.
Volledig scherm
De eikenprocessierups. © ANP

Bestrijding eikenprocessierups in de knel door corona

De bestrijding van de eikenprocessierups in Sliedrecht komt in de knel, omdat er te weinig persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn vanwege de coronacrisis.

Die middelen zijn nodig in de zorg om mensen die besmet zijn met het coronavirus te kunnen verzorgen en/of te verplegen. Dat schrijft wethouder Ton Spek aan gemeenteraadslid Vincent Prins (CDA) die daar vragen over had gesteld. Eerder liet de Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers al weten ongerust te zijn over het gesprek aan materiaal.

Hoveniers gebruiken dat om de nesten van de jeukrupsen te verwijderen. De dieren veroorzaken in de lente en zomer veel overlast, omdat hun haartjes jeuk veroorzaken bij mensen die daarmee in aanraking komen.

Kleding

Spek schrijft dat hij zijn best doet om toch aan de benodigde beschermingsmiddelen kan komen. Mocht dat niet lukken, dan wordt bewoners gevraagd om plaatsen waar de jeukrups voorkomt te mijden danwel bedekkende kleding te dragen.

Daarnaast bestrijdt Sliedrecht de dieren op natuurlijke wijze, bijvoorbeeld door planten van bepaalde planten. Gehoopt wordt dat daardoor de natuurlijke vijanden van de rups geholpen wordt en het aantal rupsen afneemt. Dat is echter een aanpak die een wat langere adem vereist. De resultaten daarvan worden pas op zijn vroegst na twee jaar verwacht.