Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Bedrijf uit Dordrecht verdacht van belastingontduiking van 18,6 miljoen euro

Een 43-jarige man uit Dordrecht wordt verdacht van het ontduiken van omzetbelasting en het doen van valse aangiften. Ook een man uit Zeist (51), een man uit Leiden (46) en de bedrijven van de mannen worden verdacht. In totaal gaat het om een bedrag van 18,6 miljoen euro, zo meldt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

De FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, heeft donderdag doorzoekingen gedaan bij het advieskantoor in Dordrecht, waarvan de 43-jarige Dordtenaar eigenaar is, en een bedrijf in Lijnden (Noord-Holland). Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

Hoewel de mannen verdacht zijn, zijn er zijn geen aanhoudingen verricht. ,,Het is onduidelijk waarom zij niet zijn aangehouden. Het is een ontzettend ingewikkelde zaak’’, vertelt Wietske Visser van de FIOD. ,,De mannen hebben gebruik gemaakt van de verleggingsregeling van de Belastingdienst. Normaal gesproken betaal je btw wanneer je een goed vanuit het buitenland importeert naar Nederland. Als je het goed echter vervolgens naar een ander land in de Europese Unie (EU) doorstuurt, dan kun je ook de btw verleggen’’, legt Visser uit.

De verdachten hebben als douane-expediteur en belastingadviseur vermoedelijk meegewerkt aan constructies waardoor nergens in de EU omzetbelasting werd afgedragen. Hierdoor konden producten online goedkoper worden aangeboden aan consumenten.

Schijnconstructies 

De drie mannen worden verdacht onjuiste invoeraangiften en onjuiste aangiften omzetbelasting te hebben gedaan voor verschillende importeurs van e-commerce goederen uit China. ,,Om wat voor goederen het gaat, is niet bekend. Het gaat om online producten’’, duidt Visser.

Om betaling van omzetbelasting te voorkomen, zijn vermoedelijk schijnconstructies gebruikt. Volgens die constructies zouden ingevoerde goederen worden doorverkocht aan ondernemingen in een ander EU-land en zou in dat land belasting worden betaald.

Uit onderzoek blijkt echter dat deze buitenlandse ondernemers geen aangifte voor de omzetbelasting hebben gedaan en geen omzetbelasting hebben afgedragen. In totaal gaat het in deze zaak om een bedrag van 18,6 miljoen euro. 

De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Dit is hoe de FIOD fraude met e-commerce aanpakt

,,Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en de invoerrechten.

Deze fraude zorgt ervoor dat producten goedkoper kunnen worden aangeboden dan door bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing en veroorzaakt grote financiële schade. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket bestrijden deze vorm van fraude'', schrijft de FIOD op haar site.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!