Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ambulancedienst: ‘Nieuwe wet miskent deskundigheid verpleegkundige’

De directie van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid deelt de zorgen die leven bij veel van de ambulanceverpleegkundigen over een nieuw wetsvoorstel. ‘Wet BIG-II is een miskenning van de verworven deskundigheid’, schrijft de directie in een verklaring op de eigen website.

In het voorstel wordt een onderscheid gemaakt tussen verpleegkundigen met een opleiding op mbo- en hbo-niveau. ,,Een groot deel van onze mensen zou dan bijscholing moeten krijgen’’, zegt Francis van Diem van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.

Volgens de ambulancedienst hebben verpleegkundigen voordat zij zelfstandig op de ambulance kunnen werken al zó veel aanvullende opleiding en training doorlopen en ervaring opgedaan, dat het maken van onderscheid in de basisopleiding ‘niet logisch lijkt en een miskenning vormt van de verworven deskundigheid en positie.’

Quote

Een groot deel van onze mensen zou volgens dit wetsvoor­stel bijscho­ling moeten krijgen

Francis van Diem

Bovendien, zo stelt Van Diem in een toelichting, is er landelijk een behoorlijke schaarste aan ambulanceverpleegkundigen. ,,Als er verpleegkundigen van de ambulance moeten worden gehaald voor bijscholing, hebben we daar veel last van. De burger uiteindelijk ook.’’

Ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) vindt het positief dat de ambulancedienst dit signaal afgeeft. ,,Op de ambulance werkt één homogene groep verpleegkundigen die allemaal een flink aantal opleidingen ‘gestapeld’ hebben voordat zij in de positie terechtkwamen waarin ze zelfstandig complexe taken mogen verrichten. Voor die groep maakt het verschil mbo of hbo niet echt meer uit’’, zegt woordvoerder Frank van den Elsen.

Hij vervolgt: ,,In het ziekenhuis is de situatie anders: hier hebben verpleegkundigen veel meer variatie in ervaring, opleiding en taken. Daarom zij wij nu in kaart aan het brengen wat de gevolgen van dit wetsvoorstel zouden zijn.’’ De raad van bestuur van het ziekenhuis vindt het onnodig en, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, onverstandig om professionals, die al vele jaren op een bepaald niveau werkzaamheden verrichten, te dwingen een extra opleiding te volgen.

Zowel de Ambulancedienst als het ASz juicht het toe dat de minister heeft aangegeven nogmaals in gesprek te gaan met de sector voordat hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Organisatie over afgelasten kerstmarkt Dordrecht: ‘Het kon niet anders met deze verwachtingen’
    PREMIUM

    Organisa­tie over afgelasten kerstmarkt Dordrecht: ‘Het kon niet anders met deze verwachtin­gen’

    Vergeefs gekomen bezoekers, die zich wezenloos zoeken en er niets van begrijpen. Handelaren die zich herinneren hoe ze eerder onder erbarmelijke omstandigheden hun spulletjes wel aan de man mochten brengen. Dordtse ondernemers, die vrezen dat de stad veel goodwill verspeeld heeft. Onbegrip alom voor de afgelasting van de Dordtse kerstmarkt zaterdag en zondag. Maar organisator Gerben Baaij en burgemeester Wouter Kolff zijn er heilig van overtuigd dat het niet anders kon.