De directie van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid deelt de zorgen die leven bij veel van de ambulanceverpleegkundigen over een nieuw wetsvoorstel. ‘Wet BIG-II is een miskenning van de verworven deskundigheid’, schrijft de directie in een verklaring op de eigen website.
Marjolein Groenendijk-Hendriks
In het voorstel wordt een onderscheid gemaakt tussen verpleegkundigen met een opleiding op mbo- en hbo-niveau. ,,Een groot deel van onze mensen zou dan bijscholing moeten krijgen’’, zegt Francis van Diem van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.
Volgens de ambulancedienst hebben verpleegkundigen voordat zij zelfstandig op de ambulance kunnen werken al zó veel aanvullende opleiding en training doorlopen en ervaring opgedaan, dat het maken van onderscheid in de basisopleiding ‘niet logisch lijkt en een miskenning vormt van de verworven deskundigheid en positie.’
Een groot deel van onze mensen zou volgens dit wetsvoorstel bijscholing moeten krijgen
Francis van Diem
Bovendien, zo stelt Van Diem in een toelichting, is er landelijk een behoorlijke schaarste aan ambulanceverpleegkundigen. ,,Als er verpleegkundigen van de ambulance moeten worden gehaald voor bijscholing, hebben we daar veel last van. De burger uiteindelijk ook.’’
Ziekenhuis
Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) vindt het positief dat de ambulancedienst dit signaal afgeeft. ,,Op de ambulance werkt één homogene groep verpleegkundigen die allemaal een flink aantal opleidingen ‘gestapeld’ hebben voordat zij in de positie terechtkwamen waarin ze zelfstandig complexe taken mogen verrichten. Voor die groep maakt het verschil mbo of hbo niet echt meer uit’’, zegt woordvoerder Frank van den Elsen.
Hij vervolgt: ,,In het ziekenhuis is de situatie anders: hier hebben verpleegkundigen veel meer variatie in ervaring, opleiding en taken. Daarom zij wij nu in kaart aan het brengen wat de gevolgen van dit wetsvoorstel zouden zijn.’’ De raad van bestuur van het ziekenhuis vindt het onnodig en, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, onverstandig om professionals, die al vele jaren op een bepaald niveau werkzaamheden verrichten, te dwingen een extra opleiding te volgen.
Zowel de Ambulancedienst als het ASz juicht het toe dat de minister heeft aangegeven nogmaals in gesprek te gaan met de sector voordat hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.