In de containers voor restafval in de Jacob Catsstraat in Hendrik-Ido-Ambacht komen nog even veel keukenresten terecht als voor de proef.
Volledig scherm
In de containers voor restafval in de Jacob Catsstraat in Hendrik-Ido-Ambacht komen nog even veel keukenresten terecht als voor de proef. © Google Streetview

Ambachters vertikken het keukenafval apart in te leveren

Inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht vertikken het hun afval beter te scheiden. Dat blijkt uit een proef van de gemeente in twee straten. De gemeente haalde daar van alles uit de kast, maar dat hielp helemaal niets.

De gemiddelde Ambachter levert jaarlijks 274 kilo afval in bij de vuilnisman, veel meer dan de gemiddelde Nederlander. Daarvan is 49 kilo keukenafval en 27 kilo tuinafval. Als dat in de groene GFT-container ingeleverd wordt, kan het uitstekend opnieuw gebruikt worden. In plaats daarvan wordt het nu verbrand.

In de Jacob Catsstraat in het centrum en in de Meerval in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden deelde de gemeente GTF-bakjes en zakken uit, zodat bewoners afval al in de keuken kunnen scheiden. Ook verzond ze nieuwsbrieven en stuurde ze afvalcoaches op pad. Als kers op de taart was er een wedstrijd: wie zijn afval het best scheidde, zou een bloemenbon krijgen.

Stijging van zeven procent

De hoeveelheid keukenafval bij het restafval daalde echter helemaal niet; aan de Meerval steeg ze zelfs met zeven procent. De hoeveelheid tuinafval in de container voor restafval daalde wel fors, maar dat heeft volgens de gemeente een andere verklaring: de proef eindigde in december.