Volledig scherm
Restafval dat niet in maar naast ondergrondse containers wordt geplaatst, blijkt een van de grootste irritaties van bewoners van de flat op het Banckertplein. Foto ter illustratie. © Brigit Groeneveld

Ambachters krijgen kaarten, stickers en opgefleurde containers in strijd tegen afvaldumpingen

Het aantal afvaldumpingen bij ondergrondse containers kan ruim 60 procent naar beneden als in de omgeving enkele maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit een proef bij het complex flatwoningen op het Banckertplein in Hendrik-Ido-Ambacht. 

Woningcorporatie Rhiant, dat de flatwoningen op het Banckertplein verhuurt, huurde eerder een bureau in om de top 12 van ergernissen in de flat ‘om te denken’. Dat resulteerde in het project ‘Lekker bezig, Banckertplein! Ja toch, niet dan’.

Een van de grootste irritaties van bewoners van de flat tussen de Albert Heijn en natuurgebied Sandelingen-Ambacht bleek restafval te zijn dat niet ín maar naast de ondergrondse containers werd geplaatst. Of grofvuil dat klakkeloos bij de containers wordt gedumpt zonder dat er een afspraak was gemaakt om het op te laten halen.

Voor het aanpakken van deze ergernis zette het bureau vervolgens een student in die zich voor haar afstudeeropdracht toespitste op gedragsverandering en een proef op poten zette.

Ansichtkaart

Uit een verslag van haar proef bij de organisatie Omdenken blijkt dat ze koos voor een ‘cocktail’ van maatregelen om het probleem te tackelen. Zo stuurde ze eerst een ansichtkaart naar alle bewoners van de bewuste flat op het Banckertplein met de speelse tekst ‘Een afvalzak hoort toch in de afvalbak’. Aan de achterkant van de kaart werd vervolgens uitgelegd wat bewoners konden doen als de container vol of kapot was.

Enkele dagen later, zo staat in het verslag, ontvingen bewoners een raamsticker met de slogan ‘Ja! Ik gooi mijn afvalzak in de afvalbak’. Door deze ‘prikkel’ zouden bewoners sneller geneigd zijn om het voorbeeld van de buren te volgen.

Als laatste stap kregen ook de afvalcontainers zelf een nieuw uiterlijk dat aansloot bij de stickers en ansichtkaarten. ‘De gewoonte doorbreken middels een prikkel’, zoals het in het rapport wordt genoemd. Op de deksel van de container stond verder een herhaling van stappen wat te doen als de container stuk was of vol zat.

Indrukwekkende afname

Uit de uitslag van de test bleek uiteindelijk dat de serie maatregelen effect sorteerden. Waren er vóór de proef bij een zogenoemde nulmeting nog zestien ongewenste ‘bijplaatsingen bij de container’, tijdens de proefperiode daalde dit aantal naar zes. Een verschil van 62,5 procent.

Betrokkenen spreken van een ‘indrukwekkende afname’. Ter vergelijking: bij een ander flatcomplex in de buurt, waar de proef niet draaide, bleef het aantal nagenoeg gelijk. Kanttekening is volgens betrokkenen wel dat het onderzoek ‘kleinschalig’ is uitgevoerd en dat de toevalsfactor niet geheel kan worden uitgesloten.    

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!