Wethouder André Flach met zijn koffertje.
Volledig scherm
Wethouder André Flach met zijn koffertje. © Peter Koster

Ambacht was dit jaar wéér de eerste met de gemeentelijke begroting

Hij flikt het weer: de Ambachtse wethouder André Flach presenteerde gisteren als eerste van zijn collega's in de regio de gemeentelijke begrotingen.

In het tiende begrotingsjaar onder zijn verantwoordelijkheid is hij dat ook wel een beetje aan zijn stand verplicht, vindt hij. ,,Zeker sinds ik dat koffertje met het opschrift 'derde dinsdag van september' heb. Ambtenaren zeiden dat het dit jaar helemaal niet kon doordat de vakanties zo laat vielen, maar het is toch gelukt.’’

Nu zat het ook een beetje mee. Rekende hij voor de zomer nog op een tekort van zes ton door bezuinigingen en toegenomen vraag in de zorg, door overleg met de regiogemeenten bleek dat probleem mee te vallen. ,,En we plukken er nu de vruchten van dat we na de verkiezingen hebben besloten voorzichtig aan te doen omdat we dit aan zagen komen.’’

Als het aan burgemeester en wethouders ligt, gaan de lokale belastingen komend jaar alleen met het percentage van de inflatie omhoog. ,,2,6 procent lijkt laag als je naar de prijzen kijkt, maar voor ons zijn vooral de hogere lonen van belang.”

Grofvuil

Mensen die grof vuil op laten halen, moeten voortaan wel aan de portemonnee denken. Dat gaat 25 euro kosten. ,,Dat is een compromis. Het is bij lange na niet de kostprijs, maar aan de andere kant zijn er ook mensen voor wie dit veel geld is.”

Wie zijn grof vuil zelf naar de milieustraat brengt, kan daar ook volgend jaar gewoon gratis terecht. Het komende jaar wordt volgens hem het jaar van oogsten.

Zo wordt er een nieuwe school in De Volgerlanden geopend, waardoor met name het reformatorische onderwijs, maar ook de andere scholen in de wijk van hun ruimtenood verlost worden. ,,De enige plek waar daar geen les gegeven wordt, is in de kruipruimte.’’ Ook krijgt het Waterbusplein zijn definitieve vorm.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!