Volledig scherm
Start bedrijvenpark Ambachtsezoom. © Victor van Breukelen

Ambacht trekt miljoen uit om bezwaren af te kopen tegen bouw bedrijventerrein

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht trekt een miljoen euro uit om de aanleg van bedrijventerrein Ambachtsezoom alsnog op gang te krijgen. Voor dat geld wordt een naburig echtpaar met bezwaren uitgekocht.

De deal is opmerkelijk omdat de gemeente eind maart feestelijk vierde dat de aanleg van start kon gaan. Daarbij refereerde wethouder André Flach wel aan een oude uitspraak van de Raad van State op bezwaren van dezelfde buren. De Raad van State haalde daarin een streep door een eerder plan voor het bedrijventerrein.

Flach was daar achteraf blij mee, omdat het nieuwe plan veel duurzamer was geworden dan het oude.

Procedures

Na het aanbrengen van de voorbelasting op de grond gebeurde er echter nog niets in het gebied. Uit een brief aan de gemeenteraad blijkt nu dat de gemeente nog helemaal niet kon beginnen met de aanleg omdat twee procedures nog altijd niet afgerond waren.

Zo waren de buren, het echtpaar Knipscheer opnieuw naar de Raad van State gestapt met een hele serie bezwaren. Knipscheer kreeg op een aantal punten gelijk. Omdat die volgens de rechter niet al te ernstig waren, kreeg de gemeente een half jaar de tijd om die te verhelpen. Na negen maanden was dat echter nog altijd niet gebeurd.

Mestput

Daar kwam nog eens bij dat de rechtbank in maart, ook op verzoek van Knipscheer, de door het waterschap Hollandse Delta verleende watervergunning voor het bedrijventerrein ongeldig verklaarde. Bovendien maakte de mestput van de buren dat enkele woonwerk-percelen vanwege milieuwetten niet in gebruik zouden kunnen worden.

Quote

We hebben een geheimhou­dings­plicht opgelegd gekregen met een behoorlijk boetebe­ding.

Echtpaar Knipscheer

De stillegging van het werk kostte de gemeente klauwen met geld, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad: ,,De stagnatie- en advocaatkosten en rentekosten zijn aanzienlijk. Daarbij durfden ze niet uit te sluiten dat de Raad van State het inmiddels aangepaste bestemmingsplan opnieuw zou verwerpen.

Ze trekken daarom ruim een miljoen euro uit om het gezin uit te kopen. Dat heeft daar inmiddels mee ingestemd en heeft alle procedures ingetrokken. De mestput wordt afgedekt, zodat ook die geen belemmering meer is. Het echtpaar Knipscheer wil geen tekst en uitleg geven: ,,We hebben een geheimhoudingsplicht opgelegd gekregen met een behoorlijk boetebeding.’’

De gemeente hoopt de woning met een waarde van 850.000 euro op termijn weer te kunnen verkopen. De resterende 225.000 euro zijn bedoeld voor kosten die aan een vervangende woning en stallen gemaakt moeten worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!