Volledig scherm
De olie veroorzaakt een gloed over het water van de Alblasserdamse haven © Peter Stam

Alblasserdamse haven weer open na vervuiling met gasolie

updateDe Alblasserdamse haven is weer open nadat deze vervuild was geraakt met gasolie. De volledige haven aan de kant van de rivier de Noord was lange tijd afgesloten. “We gaan uit van tientallen liters gasolie die in het water terecht zijn gekomen,” vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Om de situatie goed in beeld te brengen, vloog dinsdagochtend, op verzoek van Rijkswaterstaat, een politiehelikopter boven Alblasserdam. Vanuit de heli zijn overzichtsfoto’s gemaakt. Ook zijn er foto’s gemaakt van de locatie waar dinsdag een overleden man werd aangetroffen. Het reinigen van de haven gebeurde met behulp van zogenoemde oliebooms.

Oliebooms (spreek uit: olieboems) zijn drijvende ketens van ‘worsten’, die bij morsingen van vloeibare koolwaterstoffen op het oppervlaktewater rond de olievlek worden getrokken en daarmee verspreiding voorkomen. “Verder gebruiken we oliedoeken om het water te reinigen,” aldus de woordvoerster.

Wat de oorzaak is van de verontreinig was, is nog niet bekend. Er wordt nog gezocht naar de veroorzaker.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Van wit-roze spekblokken tot vozen op de ligwei, herinneringen aan het buitenbad van De Hoge Devel
    PREMIUM

    Van wit-roze spekblok­ken tot vozen op de ligwei, herinnerin­gen aan het buitenbad van De Hoge Devel

    Het nieuws dat het buitenbad van De Hoge Devel in Zwijndrecht met de verbouwing van het zwembad na 55 jaar verdwijnt, riep talloze verontwaardigde reacties op. Jan van Geloof (66), Hendrik Boer (75) en Wouter Eenhoorn (65) halen herinneringen op aan ‘hun bad’. Het snoepkraampje van het Develpaviljoen bijvoorbeeld, badjuffrouw Ali en bussen vol Rotterdammers die op bezoek kwamen.