Het Alblasserdamse college van b en w. V.l.n.r.: wethouder Peter Verheij, burgemeester Jaap Paans, wethouder Dorien Zandvliet en wethouder Arjan Kraijo
Volledig scherm
Het Alblasserdamse college van b en w. V.l.n.r.: wethouder Peter Verheij, burgemeester Jaap Paans, wethouder Dorien Zandvliet en wethouder Arjan Kraijo © AD/Robin Nanninga

Alblasserdam zet eigen spaarpot in om financieel gezond te blijven

De gemeente Alblasserdam zet de eigen reserves in om de oplopende kosten voor sociale zaken en zorg te kunnen compenseren. Zo voorkomt de gemeente dat inwoners met extreme belastingverhogingen worden opgezadeld. 

Dat blijkt uit de begroting die het college van b en w gisteren presenteerde. Net als andere gemeenten is Alblasserdam veel meer geld kwijt aan het sociaal domein. Zonder ingrijpen zou de gemeente daardoor afstevenen op tekorten van 2 miljoen euro per jaar. In de begroting zijn maatregelen opgenomen om de inkomsten en uitgaven de komende jaren in balans te houden. Het college brengt de uitgaven terug, maar zegt dat te doen zonder de sociale structuur van Alblasserdam af te breken.

Ingewikkeld jaar

Voor wethouder Peter Verheij (financiën) was het alweer de tiende keer dat hij de begroting van het Damdorp mocht presenteren. ,,En dit was één van de ingewikkeldere. Het gaat ons economisch voor de wind, maar tegelijkertijd zitten we financieel in zwaar weer.’’ Verheij is tevreden dat er ook dit jaar een sluitende begroting is.

Nieuwe bedrijven en vestigingen zorgen voor honderden extra banen. De gemeente faciliteert de ontwikkelingen op die bedrijventerreinen. Verder wordt in 2020 de renovatie van het gemeentehuis afgerond en wordt het centrumgebied verder versterkt. Om de kosten in het sociaal domein terug te brengen, wil Alblasserdam inzetten op een normaal opvoedingsgedrag en minder snel beroep doen op instellingen. 

Voor inwoners gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog met 1,55 procent. De woonlasten in Alblasserdam liggen in lijn met het landelijk gemiddelde.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!