Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AP

Alblasserdam reageert veel te laat op vragen van burgers

De gemeente Alblasserdam reageert nog altijd veel te laat op vragen van burgers, zo blijkt uit onderzoek van Wij Verdienen Beter, dat voor het vijfde jaar op rij de bereikbaarheid van gemeentes onderzoekt. Dat terwijl andere gemeentes in ons gebied zich het afgelopen jaar juist hebben verbeterd op dit vlak.

Voor het onderzoek werden alle Nederlandse gemeenten per email benaderd door een ‘mystery burger’, met een eenvoudige vraag over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarop dient een gemeente binnen twee werkdagen te reageren - de gemeente Alblasserdam deed er echter voor het tweede jaar op rij meer dan een maand over om met een reactie te komen. Dat terwijl in 2017 nog wel binnen de termijn werd gereageerd.

In een reactie laat Alblasserdam weten bereikbaarheid ‘hoog in het vaandel’ te hebben staan en te zullen gaan uitzoeken hoe, in dit specifieke geval, de beantwoording van de vraag van de mystery burger is verlopen. Op de vraag hoe het kan dat de communicatie in 2017 nog wél soepel verliep, heeft de gemeente geen antwoord.

Verbetering

Andere gemeenten in ons gebied hebben hun bereikbaarheid het afgelopen jaar verbeterd. Met name Hardinxveld-Giessendam valt op; vorig jaar duurde het nog meer dan vier maanden voor dat er antwoord kwam, maar dit jaar was de reactie keurig binnen twee werkdagen binnen. Ook Papendrecht (vorig jaar nog meer dan een maand) en Zwijndrecht (meer dan een week) hebben hun reactiesnelheid verbeterd en waren dit jaar op tijd. Dat past in het landelijke beeld; dit jaar was 86 procent van de gemeenten op tijd, ten opzichte van 62 procent in 2018.

Genoeg te winnen

Op andere vlakken valt nog wel wat te winnen. Zo vermelden Dordrecht, Papendrecht en Alblasserdam geen mailadres op hun website, maar moeten burgers een contactformulier invullen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de gemeente Papendrecht in dat formulier nog om informatie vraagt die ze helemaal niet nodig heeft, zoals adres, gender, woonplaats en telefoonnummer.

Tot slot gebruiken de gemeenten in ons gebied zelden een genderneutrale aanhef. De mystery burger had dit jaar de naam Kaya, die zowel van een man als van een vrouw zou kunnen zijn. Dordrecht, Zwijndrecht, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden gokten desondanks in hun reactie naar de genderidentiteit van de burger. Alblasserdam is op dit vlak juist het braafste jongetje van de klas.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!