Volledig scherm
Getroffen gebruikers krijgen vandaag een melding van Facebook. © ANP

Zijn jouw data gelekt via Facebook? Vandaag weet je het

Benieuwd of jouw data gelekt zijn aan Cambridge Analytica? Als dat zo is, krijg je een melding van Facebook, bevestigt het bedrijf. Mogelijk al vandaag.

Facebook gaat vanaf vandaag de 87 miljoen getroffen gebruikers, waaronder zo'n 89.000 Nederlanders, informeren. Dat gebeurt via een uitgebreid bericht in de nieuwsfeed van de getroffenen. Bovendien krijgen alle gebruikers van Facebook een link naar een pagina waar ze kunnen controleren welke ze informatie ze delen met gekoppelde apps. Die koppelingen zijn via die pagina ook direct uit te schakelen. Wil je zelf checken of je data gelekt zijn, dan kan dat via deze link.

Facebook ligt onder vuur sinds vorige maand bekend werd dat via het sociale medium de gegevens van miljoenen gebruikers gelekt zijn aan het Britse Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte die gegevens vervolgens in de campagne van Trump. Het merendeel van de getroffenen is Amerikaans, maar ook in Nederland werden mensen slachtoffer van het lek.

Bye Bye Facebook

Naar aanleiding van alle ophef riep Arjen Lubach mensen gisteravond op om hun account te verwijderen. Op de bijbehorende Facebookpagina Bye Bye Facebook hebben 9.300 mensen inmiddels laten weten komende woensdag de stekker uit hun account te trekken, nog eens 20.000 mensen denken daarover na. Facebook-ceo Mark Zuckerberg gaf eerder aan dat hij van de soortgelijke actie #DeleteFacebook weinig terugzag in het aantal afmeldingen.

Ben jij getroffen door het Facebook-lek? Mail ons.