Volledig scherm
De rode versies van de iPhone 7 en 7 Plus kwamen vorig jaar uit © Apple

Rode iPhone 8 en 8 Plus als speciale editie

Bij Apple is vanaf morgen een rode versie van de iPhone 8 en 8 Plus te bestellen. Vanaf vrijdag ligt deze speciale editie ook in de winkel. Het gaat om een samenwerking met (RED), een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van hiv en aids.

,,Met dank aan Apple-klanten wereldwijd komen we dichterbij een aids-vrije generatie", tweette CEO Tim Cook vandaag. Van de opbrengsten zal Apple een deel reserveren voor (RED). Hoe groot het percentage is, wordt echter niet genoemd. Of de prijs van de rode editie hoger is dan de gewone, is ook niet duidelijk.

 Lees verder onder de tweet

(RED) werd in 2006 opgericht door U2-frontman Bono en activist Bobby Shriver. Het werd door velen positief ontvangen, maar kan ook op kritiek rekenen. Zo zou (RED) niet transparant zijn over de percentages die naar het goede doel gaan. Van speciale Nederlandse U2-tickets uit 2014 kon bijvoorbeeld niemand vertellen hoeveel van de 265 euro gereserveerd was voor hiv- en aids-patiënten.

Rode versies

Volledig scherm
Bono is een van de oprichters van (RED) © EPA

Al eerder ging de iPhone-maker de samenwerking aan met (RED). Zo kwamen er vorig jaar rode iPhones 7 en 7 Plus op de markt, en waren ook verschillende rode varianten van de iPod te koop. Partnerschappen met (RED) zijn overigens niet voorbehouden aan Apple; ook merken als Starbucks en schoenenmerk Converse gingen met het goede doel in zee.