Volledig scherm
Column Jacques Hendriks © BN DeStem

Welk bericht werd het meest gedeeld? 'Eva Jinek is zwanger'

COLUMNAls representant van ouderwetsche journalisten, geboren met een potlood achter hun oor, houd ik van de krant. Van papier. Zoals ik eigenlijk ook meer om vinyl dan om cd of download geef. Toch, of we nu willen of niet, gaan we mee met de tijd. 

De online krant biedt veel voordelen en meer mogelijkheden dan dat stukje bewerkte boomstam. Eén van die potenties is dat je als krantenmaker online meteen kunt meten wat de klanten het liefst lezen of het vaakst met een ander delen. Big Brother is watching you.

Het resultaat is doorgaans tamelijk ontmoedigend voor ons clubje noeste regioreporters. Neem nou maandag. Welk nieuwsbericht werd het meest gedeeld? 'Eva Jinek zwanger van eerste kindje'... En wat was dinsdagochtend het meest gelezen bericht? 'Negeer die lentekriebels maar: Koning Winter keert terug.'

Showbizz en weer

Showbizz en het weer. Als voormalig showbizzverslaggever weet ik: dat vreten de mensen. Het verklaart waarom niet alleen wij, maar heel veel kranten op hun websites dagelijks aandacht schenken aan de bij nader inzien toch niet ontstoken oorlel van Gordon of de nieuwe minnaar van Sylvie Meis.

Op televisie idem dito. Alleen G.B.J. Hiltermanntaal in een talkshow werkt niet meer, er moet en zal ook infotainment bij zitten, anders haakt de kijker af.

Hij, die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Toen ik maandag de website van BN DeStem bekeek, was mijn eerste opmerking: 'Goh, die Eva Jinek...'

We zijn allemaal gevoelig voor trivia. Leest heerlijk weg tussen het werk door, op het toilet of nog lekker lui in bed. Nu maar hopen dat de meeste mensen verder blijven kijken dan hun neus lang is. En dat ze naast de luchtige lokkertjes ook de verhalen lezen, die er toe doen. 

Dan heeft de ouderwetse reporter, die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind met een kladblok in zijn kontzak op pad gaat, het gevoel dat hij er ook nog toe doet.

Volledig scherm
jacques hendriks
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.