Volledig scherm
Column Yolanda Sjoukes © Jan Stads / Pix4Profs

'We meppen, we filmen en we verspreiden. We zijn terug in het Jaar Nul'

ColumnHoe ouder hoe wijzer, zeggen ze. Voor onze beschaving geldt dat blijkbaar niet. Het begon het afgelopen weekend met een filmpje waarin te zien is hoe een Bredase tiener door een groep jongens in elkaar wordt gemept.

De meppers worden op het filmpje luid aangemoedigd. Het filmpje gaat onder de jongens rond als een trofee. Totdat een bekende van het slachtoffer de boel omkeert, het filmpje op Facebook deelt en iedereen vraagt de namen van de meppers bij hem te melden. Daarna zijn de toorn van de burgemeester van Breda en schorsingen van de middelbare school hun deel.

Het tweede filmpje is ook van deze week. Een veroordeeld verkrachter die zijn straf heeft uitgezeten, lijkt opnieuw in de fout te zijn gegaan in zijn Bredase woonbuurt. Mogelijk heeft hij woensdag een overbuurvrouw gestoken en belaagd. Let hierbij op het woord ‘ mogelijk ’. Het heeft er weliswaar alle schijn van dat de man weer in de fout is gegaan, maar het politieonderzoek is nog in volle gang en zowel wij als de belagers waren er niet zelf bij. Er is nog niets bewezen.

Buurt

Daar heeft de buurt, toch al balend van de terugkeer van een verkrachter in hun midden, geen boodschap aan. De man wordt opgejaagd met onder meer een scooter en een auto, op het moment dat de buurt hem in de gaten krijgt. Hij springt uiteindelijk over een schutting van een tuin en zit dan als een rat in de val. 

De belagers gooien hem op de grond. Terwijl de een tegen het hoofd van de man schopt totdat het bloed uit diens mond loopt, besluit de ander om dit te filmen. Daarna gaat het filmpje viral in het eigen circuit.

Ik moet ineens denken aan de gladiatorengevechten, waarbij de Romeinen rond het Jaar Nul met zijn allen naar een arena gingen om te kijken hoe mensen elkaar dood mepten. Dit was een vorm van amusement. De arena lijkt te zijn vervangen door internet, de genadeslag is nu een mobiele telefoon met een goede camera. 

We meppen, we filmen, we verspreiden. We zijn terug in het Jaar Nul.