Tijn samen met Domien Verschuuren op het podium bij Serious Request op het Chasseveld in Breda. Archieffoto : Ramon Mangold/ Pix4Profs
Volledig scherm
Tijn samen met Domien Verschuuren op het podium bij Serious Request op het Chasseveld in Breda. Archieffoto : Ramon Mangold/ Pix4Profs © Foto: Ramon Mangold

Tijn leeft voort in onze harten, op onze nagels en in onze kranten

COLUMNZie je wel? Je bent niet dood, Tijn. Je leeft. Op de Grote Markt in Breda staat jouw glazen huisje. Je vader en je broertje lakken er nagels voor het goede doel.

Dat jij als zesjarig jochie zoiets verschrikkelijks als een naderende kinderdood wist om te zetten in iets positiefs, raakte iedereen in ons land. Jij bent en blijft de grote held van Serious Request, Tijn. Je lakte vorig jaar in het glazen huis in Breda 2,5 miljoen euro bij elkaar.

Kickboksers, autocoureurs, politici, DJ's, loodgieters; de stoerste kerels droegen hun nagels groen, rood, roze en blauw. Iedereen was solidair met elkaar en met jou, Tijn. Zelden wist het Glazen Huis zo’n gevoel van eenheid te scheppen in ons soms wat verzuurde land.

Jij was degene die maakte dat heel Holland lakte, treurde om jouw ziekte, lachte omdat jij zo geweldig bent. Kinderen in de derde wereld merken tot op de dag van vandaag wat dat heeft opgeleverd: als zij longontsteking krijgen is er meer geld voor medicijnen die hun levens redden.

Quote

Tijn is in onze harten, op onze nagels, in onze kranten.

Voor jou zelf was er geen medicijn, Tijn. Jouw kleine, zieke lijf hield ermee op in juli van dit jaar. Toen overleed je aan hersenstamkanker. Even leek het alsof jij weg was. Want jij kunt nu niet meer lakken. We kunnen je niets meer vragen. Jouw ouders kunnen je nooit meer fijnknuffelen op de bank.

Toch flik je het deze kerstweek weer, Tijn. Ook al zijn jouw stevige jongenshanden er niet meer om de chemische lakmassa op onze nagels te smeren. Dappere jongen. Het is je gelukt! Je leeft voort! Jouw actie leeft voort. Je bent bij ons allemaal, deze kerst. In onze herinneringen. In onze harten. Op onze nagels. In onze kranten. En in het glazen huisje op de Grote Markt in Breda.

Mijn hart brak, toen ik jouw vader vorig jaar hoorde zeggen dat het jouw laatste kerst zou zijn. Maar al snel wist ik: de vergetelheid zal deze byzondere jongen nooit kunnen raken. Jij zult voor altijd onze kerstengel zijn.

Column Yolanda Sjoukes
Volledig scherm
Column Yolanda Sjoukes © Jan Stads / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement