Volledig scherm
© Thinkstock

Steenbergen heeft een klap van de molen gehad

columnSteenbergen heeft een klap van de molen gehad. Een knockout. In de voorlaatste ronde. Dat wel. Maar het effect is er niet minder om. Steenbergen is gevloerd. Ziet geen kans meer nog op te staan. En moet worden weggedragen uit de boksring.

Door wie? Niet door Innogy, het bedrijf dat vier megawindmolens bij Dinteloord wil plaatsen. Maar door de provincie Noord-Brabant. Die is als scheidsrechter in de ring is gestapt. En Steenbergen met een welgemikte klap vloerde.

Moderne Don Quichottes

Quote

Steenber­gen dacht ermee weg te komen. Maar wie wind zaait zal storm oogsten

Jaren is er gesoebat, daar in de polders van Dinteloord. Een eenzame strijd. Van bewoners tegen megawindmolens. Als moderne Don Quichottes. Je hoeft niet in Dinteloord te wonen om tegen dat soort windmolens te zijn. En die bewoners vonden gehoor. Bij de Steenbergse politiek. Als zo vaak bitter verdeeld, maar toch af en toe net genoeg eensgezind. Zoals in dit geval. Geen megawindmolens. Wel kleinere.

Steenbergen dacht daar mee weg te komen. Maar wie wind zaait zal storm oogsten. Tot ieders verrassing greep Den Bosch keihard in. En gaf Steenbergen stevig de wind van voren. De provincie eist dat de gemeente Innogy zijn gang laat gaan. Er is lang genoeg getalmd. Wat rest is wat gesputter vanaf het Steenbergse gemeentehuis.

Unicum

Steenbergen staat te kijk. En zorgt voor een unicum. De eigenwijze poldergemeente moet buigen voor de hogere overheid. Tot groot verdriet van de actievoerende Dinteloorders. Zij worden straks opgezadeld met een uitzicht dat ze niet zien zitten. Maar weten nu wel uit welke hoek de wind waait.

Veel gemeenten worstelen met de plaatsing van windmolens. Want die foeilelijke gedrochten wil niemand in zijn achtertuin. Ze maken lawaai, hebben een nare slagschaduw, vervuilen de horizon. 

Columnist Jan van de Kasteele
Volledig scherm
Columnist Jan van de Kasteele © BN DeStem

Uitstel 

Juist omdat de vier megawindmolens zo dicht bij Dinteloord komen en juist omdat er zoveel verzet is uit het dorp, slaagde de Steenbergse gemeenteraad al maar niet in om een beslissing te nemen. Keer op keer berichtte deze krant over alweer een nieuw uitstel, over alweer een nieuw alternatief.

Den Bosch is niet gek. En grijpt keihard in. Waarom? Niet alleen om Steenbergen te pressen. Maar om er flink de wind onder te krijgen bij alle andere gemeenten die afspraken voor zich uitschuiven.