Ruttes trollen

van de hoofdredactie“De grote paradox van onze tijd is dat het in de overload aan informatie, aan meningen en meninkjes, steeds moeilijker wordt feiten en fictie uit elkaar te houden. Dat is iets waar zowel journalisten als politici zich zorgen over moeten maken. Want het nepnieuws en de internettrollen zijn echt onder ons en dat is niet iets om licht over te denken. Als een feit ook maar een mening wordt, zijn het publieke debat en de democratische rechtsstaat het eerste slachtoffer.’’

Aan het woord is premier Rutte. Afgelopen week, tijdens het 60-jarige jubileumfeest van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Een serieuze boodschap op een chic partijtje, waarbij het gros van de hoofdredacteuren van Nederlandse nieuwsmedia aanwezig is. We staan in een deftige zaal in het Haagse Hotel des Indes.

Ontzuiling

Volledig scherm
Hille van der Kaa © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

De premier maakt zijn punt na een korte schets van zestig jaar pershistorie. ,,Het blijft verbazingwekkend hoe snel en ingrijpend de wereld is veranderd”, betoogt hij. ,,Zeker ook de verhouding tussen uw beroepsgroep en de mijne.” 

Zestig jaar geleden is de krant een mijnheer. En kan de fractievoorzitter van de Antirevolutionaire Partij in de Tweede Kamer probleemloos tegelijkertijd hoofdredacteur zijn van Trouw. Daarna verandert het medialandschap snel. Eerst door de ontzuiling, waarmee volgens Rutte de vanzelfsprekendheid van het gezag verdwijnt. 

Later door de internet- en sociale mediarevolutie. Ontvangers veranderen in zenders en andersom. ,,Met als risico dat nieuwsconsumenten rondjes draaien in een eigen nieuwsbubble.”

Mediamakers

Traditionele kranten en actualiteitenrubrieken transformeren naar duiders van het nieuws, aldus Rutte, omdat berichtgeving 24/7 op andere manieren tot ons komt. Dit verandert het werk van mediamakers, maar ook van de premier. ,,Ik ben officieel minister van Algemene Zaken, maar voel me vaak minister van alle zaken. En dat heeft alles te maken met informatiesamenleving en medialogica van nu.”

In die samenleving van nu is het maken van een duidelijk onderscheid tussen mening en feit inderdaad van cruciaal belang. Bij BN DeStem merken we tegelijkertijd dat dit soms knap lastig is. Zeker als de belangen groot zijn en de emoties hoog oplopen. 

Ik denk daarbij aan het traject van de keuze voor de bouwlocatie van het nieuwe Bravis Ziekenhuis. Onze verslaggever Franka van der Rijt schreef hier donderdag een heldere analyse over, die de emotie scheidt van de feiten. Hiermee voldoen we heel bewust aan die taak, die in tijden van overload zo belangrijk is. In dit geval niet om de trollen van Rutte voor te zijn, wel om binnen het publieke debat de feiten helder te houden.

Hille van der Kaa
hoofdredacteur

p.s. Wilt u zelf het gesprek aangaan met de premier? Hij is komende woensdag te gast in onze online Ochtendshow to go en u kunt hem vragen stellen via Facebook Live.

Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl